fredag 14 november 2014

Ulf Durling: Höstligheter - Bokomdöme

Höstligheter - 20 deckarnoveller från fem årtionden
Av Ulf Durling
MBF Bokförlag 2014
ISBN 9789185635535, Pocket, 267 sidor
Ulf Durling är född 1940 och är en av de äldsta nu aktiva deckarförfattarna. Han sitter dessutom i Svenska Deckarakademin. Aktiv förresten. Den sista novellen i boken hotar han vara det sista han skrivit. Men f-n trot. Hans författarhjärna kommer säkert att klura ut något även i framtiden som han måste fästa på pränt. Så mycket ungdom gror fortfarande i hans författarsjäl.

Durling är en av de stillsamma. Mycket humor, mycken finurlighet men väldigt lite våld och sparsamt med mord. På det viset skriver han i en tradition som nästan dött ut. Tyvärr. Det borde definitivt finnas plats för Durlingar även i framtiden. Deckargenren har dock en tendens att dra åt samma håll hela tiden även om det har spretat mer efter Stieg Larssons framgångar.

20 noveller, den äldsta från 1972 och den färskaste från 2013. Och som det ofta blir med korta stycken, blandad kvalitet. Deckarakademins Grand Master har ändå åstadkommit en samling som passar utmärkt att ta till sig styckevis, som noveller läses bäst. En då och en då, likt praliner i en ask. Perfekt för kortare resor och kanske till insomning, och jag menar då inte att det är tråkigt.

Det är som alltid när Ulf skriver underfundigt och med en och annan botten som är svår att upptäcka vid första anblicken, eller avläsningen kanske man ska säga. Men det är trevligt, förbaskat trevligt.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3