måndag 12 juni 2017

Arne Dahl: Inland - BokomdömeInland
Av Arne Dahl
Albert Bonniers Förlag 2017
ISBN 9789100162252, Inbunden, 378 sidor

I uppföljaren till Utmarker får läsarna återigen träffa de två udda utredarna Sam och Molly. Dessutom är polisen Deer ständigt närvarande i bakgrunden.De konfronteras med ett gammalt fall där mördaren redan har åkt fast. Men är han verkligen skyldig?

Sam Berger vaknar upp i en vit värld utan veta var han befinner sig och knappt vem han är. Då dyker Molly upp som himlasänd!

Ingen kan som Arne Dahl låta intrigen svänga och krumbukta. Läsaren blir oupphörligen lurad. När man tror sig veta sanningen tar berättelsen genast en ny riktning. Det är dessutom ohyggligt spännande hela tiden, kanske främst inte vet hur det ser ut runt nästa hörn.

Det kräver naturligtvis en del av läsaren. Här gäller det att hänga med, men det gör man så gärna, även när man inser att varken Sam eller Molly heller går att lita på.

Det är kallt, det mesta av historien tilldrar sig i ett kallt norrländskt inland, så väl beskrivet att man får kalla kårar även av vädret.

Författaren språk är som vanligt ett rent nöje att läsa, miljöerna är fenomenala. Till skillnad från Arne Dahls böcker om A-gruppen och Opcop innehåller boken relativt få personer. De är istället mycket väl gestaltade. Och opålitliga som sagt. Det är ett av de största nöjena med läsningen, att lista ut vem som är ond eller god. Eller finns där ingen god? Eller ond? Läs själva!

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Sara Arnald