fredag 29 september 2017

Veckans Tio i Topplåt 447

Cyan: Mama, Papa
In på listan 30 december 1972
Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 3

onsdag 27 september 2017

Märkliga skivomslag 626

Om man inte har råd med tvättmaskin kan man ju alltid köpa den här plattan istället.

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

måndag 25 september 2017

Veckans Tio i Topplåt 446

Little Peggy March: I Will Follow Him
In på listan 18 maj 1963
Låg kvar i 13 veckor, Högsta placering: 2


fredag 22 september 2017

Anders de la Motte: Höstdåd - Bokomdöme



Höstdåd

Av Anders de la Motte

Forum, 2017
ISBN 9789137150833, Inbunden, 420 sidor

Anders de la Motte har fått två priser av Svenska Deckarakademin. Debutantpriset 2010 för [geim](mitt omdöme) och Priset för Bästa Svenska Kriminalroman 2015 för UltiMatum.(mitt omdöme) Dessutom var han nominerad förra året med Slutet på sommaren. Med andra ord har han snabbt vunnit ära och berömmelse. Det är kanske inte så konstigt då att han är författare på heltid.

Författaren byter ofta genre. Nu är han inne på sin tredje serie även om de två senaste böckerna har varit solitärer. Jag undrar jag om han har tålamod att avsluta denna svit med både en vinter- och en vårbok.

Till den fiktiva lilla skånska orten Nedanås flyttar Anna Vesper med sin dotter. Hon är mordutredare från Stockholm, men har fått en del personliga familjeproblem som hon vill fly ifrån. Ett makabert dödsfall inträffar, oklart om det är mord eller självmord.

1990 har fem ungdomar tältat vid ett stenbrott där det har bildats en mycket djup sjö. De tänker festa lite och ta sommarens sista bad. Det spårar ur och på morgonen påträffas en av ungdomarna död i vattnet. Hur detta har gått till har gäckat polisen i alla år och samtidigt har det skapat ett trauma för det lilla samhället. Ingen pratar om händelsen. Nu finns det tecken på att det nutida dödsfallet har samband med vad som hände 27 år tillbaka i tiden.

Anna Vesper tar sig an uppgiften och blir omedelbart motarbetad av inflytelserika människor i Nedanås. Hon och hennes tonårsdotter blir hotade och det blir mycket dramatiskt.

Anders de la Motte är som vanligt stilsäker. Han vet hur man blandar till en spännande intrig. Han förmår på ett utmärkt sätt rollsätta sin berättelse. Längtan hos läsaren efter upplösningen är påträngande. Därför kanske boken är aningens för lång.

Detta är förvisso en traditionell deckare med händelser i det förflutna som på något sätt skapar ilska, hämndbegär och längtan efter klarhet i nutiden. Det är definitivt en pusseldeckare med lagom många misstänkta och det är faktiskt nervkittlande oavbrutet. Inte en lugn stund, men med små medel. Även en sidohistoria om Anna Vespers liv i Stockholm håller läsarna vakna. Skickligt.

Vad som väntar från Anders de la Motte kan man aldrig veta. En ny serie eller en ny liten ort i Skåne med en bok eventuellt betitlad Vintergata.

Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Anders Hansson

Veckans Tio i Topplåt 445

Doris & Dandys: Go Back To Daddy
In på listan 18 oktober 1969
Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 8

onsdag 20 september 2017

Märkliga skivomslag 625

De här snubbarna hade varit en kioskvältare på svenska dansbandsscener.

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

tisdag 19 september 2017

Camilla Grebe: Husdjuret - Recension



Husdjuret

Av Camilla Grebe

Wahlström & Widstrand, 2017
ISBN 9789146233602, Inbunden, 495 sidor

Camilla Grebe har mest gjort sig känd för sina böcker tillsammans med andra författare. Psykologiska spänningsromaner med sin syster Åsa Träff och internationella thrillers med Paul Leander-Engström. För två år sedan blev debut på egen hand, Älskaren från huvudkontoret. (mitt omdöme) Från att i par ha givit ut väldigt bra kriminalromaner, blev det nu ännu bättre.

Med årets bok, Husdjuret, tar författaren ytterligare ett steg. Med ett fint och ömsint språk berättar hon en spännande historia från en avfolkningsbygd. Om Ormberg i Södermanland kan man egentligen bara säga – det är mycket gott om saker man inte kan göra. Allt har lagts ner och de flesta människor har flytt byn.

Polisen Malin, som är född där, återvänder för att tillsammans med en grupp poliser gräva i ett cold case. Hon har själv som barn varit med om att hitta ett skelett i skogen, resterna av ett barn. Barnet har förmodligen blivit mördat och är ännu inte identifierat.

Två av poliserna råkar illa ut, en av dem försvinner. Gruppen får på det viset ännu ett fall att ta hand om, hitta kollegan. Det visar sig vara svårare än de trott.

Bokens kapitel är skrivna ur tre personers perspektiv. Polisen Malin, som även får konfronteras med sin barndom, sitt stundande bröllop och sin mamma som bor kvar i Ormberg. Profileraren Hanne som har problem av mer personlig art och dessutom tonåringen Jake som bor i byn med sin försupne far och sin syster. Han bär dessutom på en hemlighet som han för allt i världen inte vill avslöja för någon.

Att beskriva handlingen och att närma sig upplösningen via dessa tre ingångar är genialiskt och förtätar dramatiken. Hannes dagbok får vi också läsa, bit för bit. Bara den är en rysare i sig och innehåller också en stor hemlighet.

Gestaltningarna av dessa tre och en handfull andra centrala karaktärer i boken är mästerliga. Camilla Grebe fångar in dem och ger dem särdrag som verkligen ökar läsnjutningen och intresset. Likaså lyckas hon fenomenalt med beskrivningen av denna ödebygd, där bara de vill bo som har bott där länge och har rotat sig. De drömmer om en ny storhetstid för Ormberg. Det mest livaktiga nu är flyktingförläggningen som av någon anledning har placerats där ute i ingenstans. Den skapar mer motsättningar än gemenskap, samtidigt som den lokala befolkningen i alla lägen ser mest till de sina.

Camilla Grebes förra bok var inte starten på en serie, även om karaktären Hanne finns med där också. Det hoppas jag att inte heller denna blir. Förhoppningsvis kommer hon att fortsätta med ”stand-alone” böcker. Det gör hon så nedrans bra.

Betyg: 5 tomteluvor



Foto: Anna-Lena Ahlström

måndag 18 september 2017

David Lagercrantz: Mannen som sökte sin skugga (Millennium 5) - Bokomdöme



Mannen som sökte sin skugga (Millennium 5)

Av David Lagercrantz

Norstedts, 2017
ISBN 9789113073736, Inbunden, 405 sidor

Lisbeth Salander är i farten igen. Efter Stieg Larssons monumentala succé med sina tre postumt utgivna böcker har David Lagercrantz fortsatt framgångssagan. I denna författarens andra bok i serien, och totalt alltså den femte, får vi vet mer om Lisbeths barndom. Där finns hemligheter som ännu inte har avslöjats.

De som har följt serien vet att hon har vuxit upp med en misshandlad mamma och en extremt våldsam pappa. Man vet också att hon suttit inspärrad på barnpsykiatriklinik och så småningom satt under förmyndare. När allt det löste sig borde väl problemen vara över. Men nejdå, det finns mer från hennes tidigare år som fortfarande plågar och jagar henne, det blir till och med farligt för henne. Och för andra i samma situation.

I bokens början sitter Lisbeth i fängelse. Under ett kortare straff försöker hon hålla sig så mycket undan som möjligt. Den informella ledaren bland internerna, Benito, vill annat. Hon retar sig på att Salander inte låter sig bli provocerad och att hon försvarar en ung kvinna från Bangladesh som Benito älskar att trakassera.

Lisbeths gamla förmyndare, Holger Palmgren, kommer på besök. Han har fått korn på nya upplysningar om Lisbeths tidigare år. Hon bollar frågan vidare till Mikael Blomkvist. När han och Lisbeth börjar forska kommer de minst sagt obehagliga händelser på spåren. Vissa människor börjar bli oroade och det blir farligt, våldsamt och dramatiskt.

Jag var överraskad över Lagercrantz förra försök att återuppta Lisbeth Salandersagan. Det var inte Stieg Larsson, men det var ändå hyggligt troget myten. Den här boken verkar ha fått en större dos av Lagercrantz i sig. Långa filosofiska och vetenskapliga utläggningar gör att en historia som bör berättas i ett högt tempo tappar fart. Och med det mitt intresse.

Annars är det en välkomponerad intrig. Huvudämnet är använt ett antal gånger tidigare i kriminalromaner, men jag kan av spoilerskäl inte avslöja något om det. Ni får läsa själva. Många av de välkända karaktärerna finns kvar, som t ex polisen Bublanski och advokaten Annika Giannini, Mikaels syster.

Såvitt jag har förstått ska det komma ytterligare en bok i Milleniumserien av Lagercrantz. Jag hoppas att den återgår till det berättarsätt som var Larssons, i alla fall en mer dramatiskt berättad intrig. Och sedan får det vara nog!

Betyg: 3 tomteluvor 

Foto: Cato Lein
 

Veckans Tio i Topplåt 444

Gerry & The Pacemakers: I Like It
In på listan 29 juni 1963
Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 4

fredag 15 september 2017

Veckans Tio i Topplåt 443

The Caretakers: Unchained Melody
In på listan 21 januari 1967
Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 4

onsdag 13 september 2017

Märkliga skivomslag 624

Charmigt!

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

tisdag 12 september 2017

Anna E. Wahlgren: Efter Emma - Bokomdöme



Efter Emma

Av Anna E. Wahlgren

Bokfabriken, 2017
ISBN 9789176295823, Inbunden, 272 sidor

Författaren utger nu sin andra psykologiska spänningsroman. Den första heter Skuggan av henne och kom ut förra året. Anna E. Wahlgren bor i Östhammar och arbetar på apotek.

Den ökande efterfrågan efter böcker i denna genre blir verkligen tillfredsställd av denna bok. Just i år verkar psykologiska spänningsromaner fått ett lyft. Efter en tidigare storhetstid med Alvtegen och Frimansson har vi sett ett flertal lyckade utgåvor från relativt nya författare på senare tid.

Grundhistorien handlar om två vänner, Emma och Sara, två kvinnor som umgåtts sedan barndomen. Sara har flyttat från Gävle efter sin mammas död, men hon håller fortfarande kontakten med Emma. De skickar brev, meddelanden och små paket till varandra. Men plötsligt hörs inget från Emma. Sara blir orolig och reser tillbaka till sin hemstad för att leta efter sin vän.

Vartefter man läser upptäcker man att den lyckliga barndomen kanske inte var så lycklig, kamratskapet kanske har en del skavsår. I Gävle blandas bl a Emmas pojkvän in i sökandet och Saras pappa tycks också ha information i ärendet.

Det visar sig så småningom att det finns många dolda hemligheter, dolda agendor och personerna är långt ifrån snövita. Författaren avslöjar en bit i taget och förmår emellanåt överraska rejält.

Det känns ändå lite otroligt att alla dessa hemligheter har förblivit dolda i så många år, men det är ändå en välkonstruerad intrig som Anna E. Wahlgren har tråcklat ihop.

Betyg: 3 tomteluvor 


 

måndag 11 september 2017

Sara Lövestam: Finns det hjärterum - Bokomdöme



Finns det hjärterum

Av Sara Lövestam

Piratförlaget, 2017
ISBN 9789164205193, Inbunden, 316 sidor

Det är flera deckarserier som avslutas i år. Detta är den fjärde och sista delen om den iranske invandraren Kouplan som, när han levat i Sverige illegalt, har livnärt sig som privatdetektiv.

Författarens första bok i serien Sanning med modifikation fick Svenska Deckarakademins debutantpris. Hon har skrivit romaner och faktaböcker om svenska, hörs på radio och har arbetat som lärare i svenska för invandrare mm.

Nu har Kouplan fått sitt önskade uppehållstillstånd och lämnat deckarjobben. Han praktiserar på ett bibliotek. Han gör sitt jobb, men är inte alltför engagerad. På fritiden, och ibland på arbetstid, har han ökat sitt sökande efter sin bror Nima, som han på goda skäl också tror har flytt just till Sverige. Det går trögt och han blir mer och mer desperat. Samtidigt saknar jag lite hans kamp för överlevnad från de tidigare böckerna, när han hela tiden måste ha en blick över axeln av rädsla för gränspolisen.

En annan man, Victor Holmberg i Uppsala, söker lika frenetiskt efter en försvunnen syster. Naturligtvis har de två ivrigt sökande männen gemensamma nämnare.

Kouplan gör ett besök på en av sina tidigare arbetsplatser, en grill, där han har jobbat svart. Där visar det sig att en av dem som har arbetat där nyligen har blivit mördad. Han var bosatt i samma lägenhet som Kouplan bodde i, med ett flertal andra illegala flyktingar. Och hux flux får han ett fall att arbeta med. Eftersom han inte kan säga när rättvisan så tydligt är åsidosatt måste han ingripa.

Det känns lite sorgligt att skiljas från Kouplan. En man med gott hjärta, uppfinningsrikedom och street smartness. Hans kamp för att få stanna i Sverige har nu avslutats. Slutet gott, allting gott eller? Läs själva! Hela serien!

Sara Lövestam skriver som vanligt briljant med stort inkännande och en stor portion humor. Jag har njutit mycket av dessa fyra delar och jag har lärt mig att älska den säregne Kouplan.

Författaren har visat att det finns många sätt att skriva kriminalromaner på. Hennes sätt har förnyat genren och jag har njutit 100 %.

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Anna-Lena Ahlström

Kellerman har kollen

Så sant, så sant!
Martin Kellerman i DN 2017.09.10

Veckans Tio i Topplåt 442

The Shanes: Blue Feeling
In på listan 5 mars 1966
Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 6

En liten förändring

Från och med denna vecka byter de stående inslag Märkliga skivomslag och Veckans Tio i Topplåt plats.

Veckans låt publiceras på måndagar och fredagar och skivomslagen på onsdagar.

fredag 8 september 2017

Märkliga skivomslag 623

Den här plattan låg etta på Billboard någon gång 1962. Det säger mest om skivköparna.

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

onsdag 6 september 2017

Mats I Lundgren: Sara - Bokomdöme



Sara

Av Mats I Lundgren

Vulkan, 2017
ISBN 9789163937125, Danskt band, 300 sidor

Sara är den andra boken i en serie om kriminalinspektör Arne Olofsson och utredaren Svante Möller i Nyköping. Att även Södermanlands residensstad har fått sina egna fiktiva poliser är inte mer än rätt.

En ung kvinna blir påkörd och avlider av sina skador. Men vem är hon? Polisen har svårt att identifiera henne. En företagare blir på morgonen skjuten med gevär på golfbanan. Inga vittnen finns till det som synes vara en ren avrättning. Nyköpingspolisen står nästan handfallna.

Parallellt med polisutredningen får vi följa den unga vinddrivna flickan Sara. Livet har farit illa med henne, och det blir bara värre. Hennes liv är ett helvete som hon kan göra allt för att slippa ifrån.

Läsaren är hela tiden mer informerad än polisen och får följa både polisutredning och brottslingar på nära håll. Alla de olika sidointrigerna löper naturligtvis samman till slut, detta är ju en deckare. Berättelsen är spännande, det finns ett bra driv som gör att man ser fram emot upplösningen.

Grundintrigen finns inte mycket att klaga på. De ändå förhållandevis starka karaktärerna, är tyvärr alltför svagt gestaltade. De behöver fördjupas för att läsaren ska förstå dem och känna med dem. Likadant är det med miljön, där förväntade jag mig mer doft från sörmländsk mylla.

Det är en bedrift att skapa en bra berättelse som denna, men den hade förtjänat lite bättre bakgrund i karaktärer och miljö.

Betyg: 2 tomteluvor  


 

Fredrik Ekelund: Natten undrar vem jag är - Bokomdöme



Natten undrar vem jag är

Av Fredrik Ekelund

Lindelöws Bokförlag 2017
ISBN 9789187291838, Inbunden, 264 sidor

Det här är en fantastisk roman, kanske en inte lika fullödig kriminalberättelse, men det är inte alltid lika nödvändigt.

Det är en roman med ett flertal bottnar. Flera familjeberättelser med främst iranska och svenska vinklar. Det är en roman om bröder. Det är en roman om föräldrars förhållande till sina barn.

Naturligtvis är det också en roman om integration eller bristen på det. Att arenan då är Malmö är naturligt. Staden där våldet har nått nya gränser och motsättningarna mellan olika etniska och kriminella grupper är stora. Och mitt i allt sitter den lille oskyldige medborgaren och vet inte hur han ska hantera läget.

Fredrik Ekelund balanserar sin historia på en smal och vass egg. Han betonar både likheter och olikheter mellan olika grupper. Han ger stora insikter men överlåter åt läsaren att fundera på lösningar. Ingen quick fix. Han får läsaren att förstå den komplexa problematiken och visar på ett samhälle utan vinnare, alla är oskyldiga förlorare.

En ung flicka blir misshandlad och våldtagen. Misstankar riktas mot ett gäng unga invandrare. Detta drar igång en process som verkar vara omöjlig att stoppa.

Författaren låter de olika karaktärerna presentera sig själv i bokens första del. Det ger en förståelse för deras fortsatta handlande och så småningom till deras förvandling. Ibland till en våldsam sådan. Det är smala gränser mellan ond och god.

Fredrik Ekelund har skrivit många olika böcker och dessutom en del drama. Dramaskrivandet och det faktum att han även är poet märks i det färgstarka språket och i de teatraliskt starka scenerna. Dessutom har han kryddat boken med en del dikter, främst av arabiska poeter.

Den här boken tycker jag med fördel skulle kunna läsas av både invandrarfientliga och invandrarpositiva personer. Romanen visar på att inget är vare sig svart eller vitt och att det alltid finns flera sätt att nalkas detta stora ämne.

Betyg: 5 tomteluvor 


Foto: Kenneth Ruona

Veckans Tio i Topplåt 441

Barry Blue: Dancin' (On A Saturday Night)
In på listan 14 juli 1973
Låg kvar i 9 veckor, Högsta placering: 3

tisdag 5 september 2017

Martin Österdahl: Tio svenska måste dö - Bokomdöme



Tio svenskar måste dö

Av Martin Österdahl

Forum, 2017
ISBN 9789137147956, Inbunden, 512 sidor

Författaren har studerat både Östeuropa och ryska. Det är något han gärna använder i sina böcker. Den här thrillern är något så märkligt som en hybrid mellan internationell thriller och en kriminalroman om en svensk seriemördare. Det fungerar alldeles utmärkt, i själva verket är det väldigt läsvärt och underhållande.

Boken tilldrar sig år 2000, med återblickar till 1945, och Martin Österdahl tar avstamp i förlisningen av den ryska ubåten Kursk, sprängattentatet i köpcentret Centrs i Riga och baltutlämningen.

När Kursk går på grund vill världen hjälpa, men President Putin vägrar ta emot något. Hela besättningen omkommer. Det ryktas om att bomben i Riga är sprängd av ryssar. Författaren presenterar sina teorier och väver skickligt in händelserna i handlingen. Likaså får den svenska skamfläcken i januari 1946, när många balter utlämnades till Ryssland, en stor plats i intrigen.

De historiska avsnitten är spännande i sig. Österdahl är duktig på att plocka fram de väsentliga delarna av det som skett. Det skapar ett intresse som gör att läsaren vill veta mer, och kanske till och med skapar sina egna teorier.

I Roslagen hittas en man mördad på en auktion i en brudkista. Han är styckad och det finns flera inristade symboler på kroppen som förbryllar polisen. Flera kroppar hittas. Dessa har liknande märken på kroppen och man kan snabbt att konstatera att en seriemördare är lös.

Naturligtvis vävs historia och nutid ihop. Det hänger samman. Rysslandsexperten Max Anger verkar vara den ende som kan stoppa mördaren. Han motarbetas i en kamp mot klockan, morden måste stoppas.

Martin Österdahl skriver så lätt att de över 500 sidorna känns färre. Han är skicklig på att kombinera intressanta historiska fakta med nutid. Och allra främst är han fenomenal på att konstruera en riktigt spännande och underhållande intrig.

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Pierre Björk

Pia F Davidson: Vänner i nöd vänner i död - Bokomdöme



Vänner i nöd vänner i död

Av Pia F Davidson

Ordberoende Förlag 2017
ISBN 9789187595646, Inbunden, 318 sidor

Detta är den tredje delen om väninnorna Veera, Miriam och Erika. Kanske är det också den sista, mycket tyder på det. De har hela tiden kämpat mot våldsamma och förtryckande män, speciellt då svinpälsen Max, mannen som behandlar alla kvinnor som skit.

Att kategorisera Pias böcker är inte så lätt. Feelgoodaction? Hur låter det? Här finns ett stort trivselinslag. De tre kvinnorna är alla mustigt och trevligt beskrivna och de har en stor uppfinningsrikedom när det gäller att bekämpa manliga skitstövlar.

Samtidigt innehåller boken en hel del våldsinslag som man inte förknippar med feelgood, ävenså använder Pia F Davidson gärna ganska grova sexuella ord. Läsare med enbart gemytlig feelgood i sikte kanske sätter kaffet i halsen.

Kvinnotrion är fortfarande central i kampen mot Max, men de har nu ett flertal medhjälpare, Veeras man Harri och deras son Kari m fl. Ibland kan man även misstänka att polisen Monika tillfälligt blundar för vissa av deras lagöverträdelser.

Det är mycket spekulerande i bokens inledning för att så småningom övergå i humoristiska vändningar och ibland i ren fars.

Boken är mycket karaktärsbunden, Det är de olika figurerna som ger intrigen liv och färg. Jag är inte helt säkert på att de är helt färdigskrivna, men ska det bli en fortsättning får det bli ”stand-alone”-historier. Max är avklarad, men det återstår naturligtvis ett alltför stort antal svinpälsar.

Humordeckare har blivit en växande genre. Pia F Davidson tillhör de bättre svenska författarna på det området. Skratta kan man inte göra för mycket.

Betyg: 3 tomteluvor 


Foto: Creative Commons

måndag 4 september 2017

Emelie Schepp: Pappas pojke - Bokomdöme



Pappas pojke

Av Emelie Schepp

HarperCollins Nordic 2017
ISBN 9789150924435, Inbunden, 396 sidor

Författaren har nu kommit fram till den fjärde delen om åklagaren Jana Berzelius i Norrköping. Jana är en komplex människa med många svarta hemligheter i bagaget. Hemligheter som hon egentligen vill slippa och absolut dölja till vilket pris som helst, hon skyggar inte ens från att ta människoliv. Hon är kall och beräknande, men emellanåt visar hon känslor som hon själv försöker förneka och bemästra.

Emelie Schepp är känd för att ha börjat som egenförläggare, och sedan efter viss succé blivit uppfångad av de etablerade förlagen. Hon har också två år i rad blivit utsedd till Årets Deckarförfattare i en omröstning bland läsare.

Hennes första bok ansåg jag vara hennes bästa, men denna kommer tveklöst upp i samma klass. Författaren är fenomenal på att konstruera snåriga intriger som är både spännande och komplicerade, överraskande och mångbottnade. Men samtidigt är det så att om man använder sig av en oärlig huvudperson måste man förr eller senare börja närma sig vägs ände, en slutuppgörelse. Den skymtar inte än.

En sexårig pojke ringer till sin pappa och berättar att en främmande man har tagit sig in i deras hem. Där befinner sig pojken med sin mamma. När fadern kommer till pojken möts han av en fasansfull syn, och pojken är borta. Ett skräckscenario naturligtvis. Poliserna Henrik Levin och Mia Bolander får ett fall som inte liknar något annat.

Jana blir personligt involverad. Samtidigt begär hennes ständige antagonist Danilo Peña att hon ska besöka honom i häktet. Han har en ständig hållhake på Jana som han försöker utnyttja. Hon får en stressig tillvaro med att bemästra Danilo och att arbeta med sökandet efter pojken som har försvunnit.

Författaren är skicklig på att hitta nya vinklar i serien om Jana. Samtidigt borde slutet på serien nalkas och ge Emelie Schepp chansen att ta sig an någon annan karaktär.

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Thron Ullberg

Caroline Eriksson: Hon som vakar - Bokomdöme



Hon som vakar

Av Caroline Eriksson

Forum 2017
ISBN 9789137147895, Inbunden, 240 sidor

Författaren började med att skriva två spänningsromaner som baserade sig på verkliga fall. Därefter gav hon ut De försvunna, som var helt fiktiv. Den blev mycket rosad även internationellt.

Caroline Erikssons nya roman är ett relationsdrama med psykologiska, outtalade undertoner. Med små medel skapar hon spänning och nyfikenhet.

Författaren Elena är bokens huvudperson. Hon har skrivkramp och för att komma ur den börjar hon iaktta en familj tvärs över gatan. Där kanske finns material att hämta? Hitchcockvibbar! Till synes verkar det pågå ett mörkt och destruktivt spel mellan man och hustru i huset.

Familjen har en tonårsson, Leo, som söker kontakt med den nyinflyttade Elena eftersom hon är författare. Även han har sådana drömmar. Han ger henne mer information som tyder på att något hemskt och våldsamt är på väg att hända i huset mittemot.

Läsaren kastas mellan olika tänkbara scenarier. Caroline Eriksson leder skickligt in på olika spår, och man är aldrig säker på hur upplösningen ska bli. När allt så småningom uppdagas är det kanske något helt annat än man har trott som egentligen har skett.

I kategorin psykologisk spänning tillhör Caroline Eriksson Sveriges elit. Det är också en genre som har fått en nytändning. Det finns nu flera som kan axla Karin Alvtegens och Inger Frimanssons mantlar. Att boken också har ett klassiskt format på runt 250 sidor ser jag bara som angenämt.

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Martin Stenmark

Märkliga skivomslag 622

Den här komikern verkar ha varit tvungen att spela in sin platta på en strippklubb. Vem skrattade?

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

fredag 1 september 2017

Nicklas von Matérn: Nio dagar till Uksáhkká - Bokomdöme



Nio dagar till Uksáhkká

Av Nicklas von Matérn

Visto Förlag 2017
ISBN 9789187523724, Häftad, 305 sidor

Den här kriminalromanen gör mig lite förvirrad. Emellanåt har den en rapp, välskriven och spännande intrig, men i andra stycken hakar den upp sig och blir osannolikt orytmisk.

Nicklas von Matérns språk är stundtals briljant men ibland kryddar han med så många egenuppfunna adjektiv att det stoppar upp flytet i läsningen.

Rena språkfel och korrekturläsningsmissar vill man ju aldrig se, men de förekommer och irriterar.

Som jag inledningsvis konstaterade är det ändå en hyggligt läsvärd skröna som författaren fått ihop. Tre ungdomar i Göteborg; Tyra, Simone och Richard är eldsjälar inom miljöarbetet. De samlar in pengar och vill göra det ultimata avtrycket i debatten.

Men de går för långt. Flera personer får sätta livet till efter mycket explicita våldshandlingar. Speciellt Richard skyr inga som helst medel. De unga flickorna hotas av honom och blir något motvilligt hans följare.

Polisen Axel Harryson kommer närmare och närmare i sin jakt på mördarna. De är inte heller speciellt skickliga på att dölja sina spår. Så småningom kulminerar jakten våldsamt.

Blandat med action och brott hittar man oväntat vissa humoristiska scener. Det avdramatiserar våldet men är kanske lite malplacerat.

En bra grundintrig har Nicklas von Matérn, men den är lite skadeskjuten.

Betyg: 2 tomteluvor 



 

Märkliga skivomslag 621

Jag undrar vad man ska röka för att drömma om Ronnie?

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7