Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 5 september 2017

Pia F Davidson: Vänner i nöd vänner i död - BokomdömeVänner i nöd vänner i död

Av Pia F Davidson

Ordberoende Förlag 2017
ISBN 9789187595646, Inbunden, 318 sidor

Detta är den tredje delen om väninnorna Veera, Miriam och Erika. Kanske är det också den sista, mycket tyder på det. De har hela tiden kämpat mot våldsamma och förtryckande män, speciellt då svinpälsen Max, mannen som behandlar alla kvinnor som skit.

Att kategorisera Pias böcker är inte så lätt. Feelgoodaction? Hur låter det? Här finns ett stort trivselinslag. De tre kvinnorna är alla mustigt och trevligt beskrivna och de har en stor uppfinningsrikedom när det gäller att bekämpa manliga skitstövlar.

Samtidigt innehåller boken en hel del våldsinslag som man inte förknippar med feelgood, ävenså använder Pia F Davidson gärna ganska grova sexuella ord. Läsare med enbart gemytlig feelgood i sikte kanske sätter kaffet i halsen.

Kvinnotrion är fortfarande central i kampen mot Max, men de har nu ett flertal medhjälpare, Veeras man Harri och deras son Kari m fl. Ibland kan man även misstänka att polisen Monika tillfälligt blundar för vissa av deras lagöverträdelser.

Det är mycket spekulerande i bokens inledning för att så småningom övergå i humoristiska vändningar och ibland i ren fars.

Boken är mycket karaktärsbunden, Det är de olika figurerna som ger intrigen liv och färg. Jag är inte helt säkert på att de är helt färdigskrivna, men ska det bli en fortsättning får det bli ”stand-alone”-historier. Max är avklarad, men det återstår naturligtvis ett alltför stort antal svinpälsar.

Humordeckare har blivit en växande genre. Pia F Davidson tillhör de bättre svenska författarna på det området. Skratta kan man inte göra för mycket.

Betyg: 3 tomteluvor 


Foto: Creative Commons

Inga kommentarer: