tisdag 19 september 2017

Camilla Grebe: Husdjuret - Recension



Husdjuret

Av Camilla Grebe

Wahlström & Widstrand, 2017
ISBN 9789146233602, Inbunden, 495 sidor

Camilla Grebe har mest gjort sig känd för sina böcker tillsammans med andra författare. Psykologiska spänningsromaner med sin syster Åsa Träff och internationella thrillers med Paul Leander-Engström. För två år sedan blev debut på egen hand, Älskaren från huvudkontoret. (mitt omdöme) Från att i par ha givit ut väldigt bra kriminalromaner, blev det nu ännu bättre.

Med årets bok, Husdjuret, tar författaren ytterligare ett steg. Med ett fint och ömsint språk berättar hon en spännande historia från en avfolkningsbygd. Om Ormberg i Södermanland kan man egentligen bara säga – det är mycket gott om saker man inte kan göra. Allt har lagts ner och de flesta människor har flytt byn.

Polisen Malin, som är född där, återvänder för att tillsammans med en grupp poliser gräva i ett cold case. Hon har själv som barn varit med om att hitta ett skelett i skogen, resterna av ett barn. Barnet har förmodligen blivit mördat och är ännu inte identifierat.

Två av poliserna råkar illa ut, en av dem försvinner. Gruppen får på det viset ännu ett fall att ta hand om, hitta kollegan. Det visar sig vara svårare än de trott.

Bokens kapitel är skrivna ur tre personers perspektiv. Polisen Malin, som även får konfronteras med sin barndom, sitt stundande bröllop och sin mamma som bor kvar i Ormberg. Profileraren Hanne som har problem av mer personlig art och dessutom tonåringen Jake som bor i byn med sin försupne far och sin syster. Han bär dessutom på en hemlighet som han för allt i världen inte vill avslöja för någon.

Att beskriva handlingen och att närma sig upplösningen via dessa tre ingångar är genialiskt och förtätar dramatiken. Hannes dagbok får vi också läsa, bit för bit. Bara den är en rysare i sig och innehåller också en stor hemlighet.

Gestaltningarna av dessa tre och en handfull andra centrala karaktärer i boken är mästerliga. Camilla Grebe fångar in dem och ger dem särdrag som verkligen ökar läsnjutningen och intresset. Likaså lyckas hon fenomenalt med beskrivningen av denna ödebygd, där bara de vill bo som har bott där länge och har rotat sig. De drömmer om en ny storhetstid för Ormberg. Det mest livaktiga nu är flyktingförläggningen som av någon anledning har placerats där ute i ingenstans. Den skapar mer motsättningar än gemenskap, samtidigt som den lokala befolkningen i alla lägen ser mest till de sina.

Camilla Grebes förra bok var inte starten på en serie, även om karaktären Hanne finns med där också. Det hoppas jag att inte heller denna blir. Förhoppningsvis kommer hon att fortsätta med ”stand-alone” böcker. Det gör hon så nedrans bra.

Betyg: 5 tomteluvor



Foto: Anna-Lena Ahlström

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7