måndag 11 september 2017

Sara Lövestam: Finns det hjärterum - Bokomdöme



Finns det hjärterum

Av Sara Lövestam

Piratförlaget, 2017
ISBN 9789164205193, Inbunden, 316 sidor

Det är flera deckarserier som avslutas i år. Detta är den fjärde och sista delen om den iranske invandraren Kouplan som, när han levat i Sverige illegalt, har livnärt sig som privatdetektiv.

Författarens första bok i serien Sanning med modifikation fick Svenska Deckarakademins debutantpris. Hon har skrivit romaner och faktaböcker om svenska, hörs på radio och har arbetat som lärare i svenska för invandrare mm.

Nu har Kouplan fått sitt önskade uppehållstillstånd och lämnat deckarjobben. Han praktiserar på ett bibliotek. Han gör sitt jobb, men är inte alltför engagerad. På fritiden, och ibland på arbetstid, har han ökat sitt sökande efter sin bror Nima, som han på goda skäl också tror har flytt just till Sverige. Det går trögt och han blir mer och mer desperat. Samtidigt saknar jag lite hans kamp för överlevnad från de tidigare böckerna, när han hela tiden måste ha en blick över axeln av rädsla för gränspolisen.

En annan man, Victor Holmberg i Uppsala, söker lika frenetiskt efter en försvunnen syster. Naturligtvis har de två ivrigt sökande männen gemensamma nämnare.

Kouplan gör ett besök på en av sina tidigare arbetsplatser, en grill, där han har jobbat svart. Där visar det sig att en av dem som har arbetat där nyligen har blivit mördad. Han var bosatt i samma lägenhet som Kouplan bodde i, med ett flertal andra illegala flyktingar. Och hux flux får han ett fall att arbeta med. Eftersom han inte kan säga när rättvisan så tydligt är åsidosatt måste han ingripa.

Det känns lite sorgligt att skiljas från Kouplan. En man med gott hjärta, uppfinningsrikedom och street smartness. Hans kamp för att få stanna i Sverige har nu avslutats. Slutet gott, allting gott eller? Läs själva! Hela serien!

Sara Lövestam skriver som vanligt briljant med stort inkännande och en stor portion humor. Jag har njutit mycket av dessa fyra delar och jag har lärt mig att älska den säregne Kouplan.

Författaren har visat att det finns många sätt att skriva kriminalromaner på. Hennes sätt har förnyat genren och jag har njutit 100 %.

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Anna-Lena Ahlström

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8