Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 5 september 2017

Martin Österdahl: Tio svenska måste dö - BokomdömeTio svenskar måste dö

Av Martin Österdahl

Forum, 2017
ISBN 9789137147956, Inbunden, 512 sidor

Författaren har studerat både Östeuropa och ryska. Det är något han gärna använder i sina böcker. Den här thrillern är något så märkligt som en hybrid mellan internationell thriller och en kriminalroman om en svensk seriemördare. Det fungerar alldeles utmärkt, i själva verket är det väldigt läsvärt och underhållande.

Boken tilldrar sig år 2000, med återblickar till 1945, och Martin Österdahl tar avstamp i förlisningen av den ryska ubåten Kursk, sprängattentatet i köpcentret Centrs i Riga och baltutlämningen.

När Kursk går på grund vill världen hjälpa, men President Putin vägrar ta emot något. Hela besättningen omkommer. Det ryktas om att bomben i Riga är sprängd av ryssar. Författaren presenterar sina teorier och väver skickligt in händelserna i handlingen. Likaså får den svenska skamfläcken i januari 1946, när många balter utlämnades till Ryssland, en stor plats i intrigen.

De historiska avsnitten är spännande i sig. Österdahl är duktig på att plocka fram de väsentliga delarna av det som skett. Det skapar ett intresse som gör att läsaren vill veta mer, och kanske till och med skapar sina egna teorier.

I Roslagen hittas en man mördad på en auktion i en brudkista. Han är styckad och det finns flera inristade symboler på kroppen som förbryllar polisen. Flera kroppar hittas. Dessa har liknande märken på kroppen och man kan snabbt att konstatera att en seriemördare är lös.

Naturligtvis vävs historia och nutid ihop. Det hänger samman. Rysslandsexperten Max Anger verkar vara den ende som kan stoppa mördaren. Han motarbetas i en kamp mot klockan, morden måste stoppas.

Martin Österdahl skriver så lätt att de över 500 sidorna känns färre. Han är skicklig på att kombinera intressanta historiska fakta med nutid. Och allra främst är han fenomenal på att konstruera en riktigt spännande och underhållande intrig.

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Pierre Björk

Inga kommentarer: