Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 22 september 2017

Anders de la Motte: Höstdåd - BokomdömeHöstdåd

Av Anders de la Motte

Forum, 2017
ISBN 9789137150833, Inbunden, 420 sidor

Anders de la Motte har fått två priser av Svenska Deckarakademin. Debutantpriset 2010 för [geim](mitt omdöme) och Priset för Bästa Svenska Kriminalroman 2015 för UltiMatum.(mitt omdöme) Dessutom var han nominerad förra året med Slutet på sommaren. Med andra ord har han snabbt vunnit ära och berömmelse. Det är kanske inte så konstigt då att han är författare på heltid.

Författaren byter ofta genre. Nu är han inne på sin tredje serie även om de två senaste böckerna har varit solitärer. Jag undrar jag om han har tålamod att avsluta denna svit med både en vinter- och en vårbok.

Till den fiktiva lilla skånska orten Nedanås flyttar Anna Vesper med sin dotter. Hon är mordutredare från Stockholm, men har fått en del personliga familjeproblem som hon vill fly ifrån. Ett makabert dödsfall inträffar, oklart om det är mord eller självmord.

1990 har fem ungdomar tältat vid ett stenbrott där det har bildats en mycket djup sjö. De tänker festa lite och ta sommarens sista bad. Det spårar ur och på morgonen påträffas en av ungdomarna död i vattnet. Hur detta har gått till har gäckat polisen i alla år och samtidigt har det skapat ett trauma för det lilla samhället. Ingen pratar om händelsen. Nu finns det tecken på att det nutida dödsfallet har samband med vad som hände 27 år tillbaka i tiden.

Anna Vesper tar sig an uppgiften och blir omedelbart motarbetad av inflytelserika människor i Nedanås. Hon och hennes tonårsdotter blir hotade och det blir mycket dramatiskt.

Anders de la Motte är som vanligt stilsäker. Han vet hur man blandar till en spännande intrig. Han förmår på ett utmärkt sätt rollsätta sin berättelse. Längtan hos läsaren efter upplösningen är påträngande. Därför kanske boken är aningens för lång.

Detta är förvisso en traditionell deckare med händelser i det förflutna som på något sätt skapar ilska, hämndbegär och längtan efter klarhet i nutiden. Det är definitivt en pusseldeckare med lagom många misstänkta och det är faktiskt nervkittlande oavbrutet. Inte en lugn stund, men med små medel. Även en sidohistoria om Anna Vespers liv i Stockholm håller läsarna vakna. Skickligt.

Vad som väntar från Anders de la Motte kan man aldrig veta. En ny serie eller en ny liten ort i Skåne med en bok eventuellt betitlad Vintergata.

Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Anders Hansson

Inga kommentarer: