Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 31 juli 2018

Tony Johansson: Smugglaren - BokomdömeSmugglaren

Av Tony Johansson

Lind & Co 2018
ISBN 9789177793311, Inbunden, 265 sidor

Tony Johansson andra kriminalroman handlar om illegal invandring och flyktingsmuggling. Det är ju inte det mest ovanliga ämnet i dagens spänningslitteratur. Men brottsligheten som finns där är grov och lämpar sig för dramatiska intriger.

Ett bränt lik hittas på en strand i Landskrona. Polischefen My Englund brottas med underbemanning och har travar med flyktingärenden på sitt skrivbord. Ett okänt lik är inte vad hon önskar sig. Hon har också allvarliga familjeproblem som hon samtidigt försöker lösa. Livet drabbar henne.

Erik Larsson är journalist på Sydsvenskan men vill helst arbeta med sin bok om flyktingkrisen. När han börjar få upp spår vaknar journalisten i honom och han blir både engagerad och involverad.

Det är full fart framåt i boken, det blir dramatiskt. Kanske i överkant. Bokens format, 265 sidor tycker jag är sympatiskt. En bra historia behöver inte vara längre. Men när man fyller handlingen med så många parallella historier som Tony Johansson blir det lite övermättat. Skeppet riskerar att sjunka.

Boken har en god intention och ett hyggligt språk. Det allvarliga och aktuella ämnet förtjänar uppmärksamhet utan att behöva konkurrera med alltför många andra delintriger.

Betyg: 3 tomteluvor 


Foto: Per Wilkens

Inga kommentarer: