söndag 27 oktober 2019

Anna Roos: Lika i döden - Bokomdöme


Lika i döden
Av Anna Roos
Louise Bäckelin Förlag 2019
ISBN 9789177991168, Inbunden, 237 sidor

Det här är första delen i en serie som författaren har kallat Morden vid världens ände. Det är alltså Trosa det handlar om och hjälten tillika huvudpersonen heter Vera och är originellt nog revisor. Jag kan inte påminna mig spänningslitteratur med revisorer i centrala roller. Fyndigt och överraskande bra fungerande.

Inledningen i serien är en uppväxt- och barndomsroman. Mycket av handlingen sker i tillbakablickar på karaktärernas barndom. Vi får sedan följa dem i dagens samhälle med Vera som berättare. Det är fiffigt och skickligt konstruerat. Gestaltningarna är grundliga. Det handlar om ett barn- och ungdomsgäng på fem personer som kallades för å-gänget. De bodde vid ån. Men de hade komplicerade relationer då och har än i dag.

En av de fem, numera kommunalråd, hittas på nyårsafton naken och ihjälfrusen på torget. Det avskrivs som en olycka. Men revisorn Vera som får ett uppdrag i staden är inte nöjd och börjar forska, Hon hittar konstiga penningtransaktioner och uppgjorda fotbollsmatcher. Det finns mycket under ytan i den lilla staden.

Som roman är detta givande läsning, som kriminalroman kanske inte lika övertygande, Anna Roos har ändå sått ett frö som gör mig mer intresserad av Veras fortsatta verksamhet i Trosa. Nu äntligen på deckarkartan.


Betyg: 3 tomteluvor  


Foto Ellinor Koda

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...