söndag 27 oktober 2019

Britt Peruzzi: Aldrig glömma - Bokomdöme


Aldrig glömma
Av Britt Peruzzi
Mondial 2019
ISBN 9789188919229, Inbunden, 367 sidor
ISBN 9789178530519, Ljudbok, Uppläsare: Gunilla Leining, 9 tim 14 min

Detta är en mycket angenäm kriminalroman. Den är också ovanlig. Främst för att själva deckarhistorien är central, men ändå nedtonad. Berättelsen har ett behagligt snigeltempo som gör att läsaren får fokus på annat än själva mordet.

Huvudpersonen är en kvinnlig polis, Alda Luppi, i Nice, och hon har italienska rötter. Hennes liv är lika viktigt och i fokus som den mördades – om inte mer.

Författaren har lagt mycket stort fokus på persongestaltningar, alla karaktärer känns levandegjorda. Lika väl är den sydfranska naturen beskriven. Britt Peruzzi skapar ett behov av att resa dit. För att inte tala om all den mat och dryck som sensuellt låter sig fresta läsaren.

Hustrun till krögaren på en exklusiv restaurang hittas en morgon mördad utanför etablissemanget La Uliva. Många blir misstänkta, men det tar tid för Alda Luppi att lista ut vem som är den skyldige.

Den här boken lyssnade jag på. Att det var så actionfritt underlättade inte upplevelsen, men uppläsaren Gunilla Leining gjorde verkligen berättelsen rättvisa. Hennes lugna och coola röst var som klippt och skuren för denna tillbakalutade historia. Enligt baksidestexten ska Alda Luppi återkomma. Ja tack!

Betyg: 3 tomteluvor  





1 kommentar:

Unknown sa...

Tack för finfina ord om levandegjorda personer och lusten att resa till Nice. Merci beaucoup!/Britt

Veckans Tio i Topplåt 1132

Roger Miller: King Of The Road In på listan 1 maj 1965 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 6