måndag 14 oktober 2019

Buthler & Grimwalker: En perfekt storm - Bokomdöme


En perfekt storm
Av Buthler & Grimwalker
Bokfabriken 2019
ISBN 9789178352265, Inbunden, 352 sidor

Här kommer ännu ett författarpar. Vad är det som gör att just Sverige har så många sådana. Dess båda herrar är rutinerade. Leffe Grimwalker skriver mest ljudböcker och Dan Buthler känner alla igen som ena halvan av författarparet Buthler/Öhrlund som skrev de storsäljande böckerna om psykopaten Silfverbielke.

Nu påbörjar de en serie om Alex Storm. Han är en slacker och ganska opålitlig. Men han har sin Jessica och de väntar och får barn. Trillingar. Alex har ett gott hjärta och vill väl, men han hamnar ständigt i dilemman där han tvingas att göra val. Man kan lugnt säga att han utan undantag alltid väljer fel. Han gör så många tokigheter att han absolut borde buras in. På något mystiskt sätt smiter han ändå undan – både från polisen och andra kriminella som jag honom. Alex Storm är en ofrivillig överlevare.

Han och hans firma ligger illa till, Alex har stora skatteskulder. Han försöker sig på att vinna på pokerspel, men vinner pengar från fel person. Undre världen börjar jaga honom och han tvingas välja fel vägar gång efter annan.

Det är full fart framåt hela tiden. Action i kubik. Den humor som finns gör att den tämligen osannolika intrigen och de lika osannolika karaktärerna ändå kan accepteras. Det blir en skröna som är roande.

Det går också att bortse från att varken karaktärer eller miljöer är speciellt djupt gestaltade. Om man läser boken som ren och skär underhållning har den en funktion att fylla. Hur Alex Storm ska lyckas trixa sig ur de situationer han själv har skapat återstår att se i kommande böcker.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Martin Magntorn

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...