fredag 15 maj 2020

Camilla Läckberg: Vingar av silver - Bokomdöme


Vingar av silver
Av Camilla Läckberg
Forum 2020
ISBN 9789137152714, Inbunden, 326 sidor

Inte heller årets bok av Camilla Läckberg är en del i den så välkända Fjällbackaserien. Även om huvudpersonen här, Faye, också är uppvuxen där. Det är för övrigt en uppväxt man inte önskar någon. Missbruk och övergrepp har från början präglat Faye.

Förra året kom boken En bur av guld, som handlade om Fayes revansch på allt och alla. Det märktes redan då att hon var en kvinna som inte ryggade för något. Att hon bokstavligen gick över lik för att få sin vilja igenom var tydligt.

Fayes framgångsrika företag Revenge är nu hotat. Någon försöker ta över. Hon samlar en grupp kvinnor för att ta upp striden och kämpa emot. Samtidigt finner hon en ny man som hon tror ska bli en ny livskamrat. Hoten kommer också från exmaken Jack som sitter i fängelse. Han är dömd för mord på deras gemensamma dotter. En dotter som är i livet, men göms av Faye. Livet är inte alltid okomplicerat.

Boken andas 80-tal. Det här skulle ha kunnat vara Faye Weldon (namninspiratör), Judit Krantz eller Jackie Collins. Men det är det inte. Det är Camilla Läckberg i nutid. Hon kan sina gamla författare vilket gör att man som läsare vet vad man får. Redan i bokens inledning vet man på ett ungefär vad som kommer att hända och hur det ska sluta. Men det gör inget. Konceptet är sådant, kontraktet med läsaren. Och hon gör det bra.

Det är med andra ord sagt inget som revolutionerar bokmarknaden, men det kommer att sälja bra. En välskriven hämndhistoria om en egentligen ganska hemsk kvinna som tar till vilka medel som helst för att uppnå sina syften.


Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Magnus Ragnvid

2 kommentarer:

kerstin 1 sa...

Hej!
Jag håller på att läsa den första delen, En bur av guld. Det var synd att du avslöjade detaljer som händer i den. Jag har nyss börjat läsa den.

Nisse Scherman sa...

Sorry!

Veckans Tio i Topplåt 1132

Roger Miller: King Of The Road In på listan 1 maj 1965 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 6