Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 28 maj 2020

E L Dezmin: Mig skall intet fattas - Bokomdöme


Mig skall intet fattas
Av E L Dezmin
DareMe Publishing 2020
ISBN 9789198498516, Inbunden, 292 sidor

Trots att detta är författarens nionde roman är hon ändå tämligen okänd för allmänheten. Hon bor i Lycksele och förlaget är hennes eget. Det är också i den trakten boken utspelar sig. Om man också ska kategorisera den blir det utan tvekan som psykologisk spänningsthriller. Med betoning på psykologisk.

Det är också en säregen bok, med en ovanlig intrig och lika oväntad upplösning. Författarens språk är klanderfritt och de få karaktärerna i boken är väl gestaltade. Miljön spelar en mindre roll och är då följaktligen inte lika väl beskriven.

För fem år sedan har en ung kvinna försvunnit under extremt spektakulära former. Det är nästan så att hon har blivit borttrollad. Men så är det inte, det här är inte en bok om övernaturliga fenomen, även om flera av personerna i handlingen tror på att det är något sådant som ligger bakom. Det går också att hitta en del samhällskritik, om än inte så tydlig eller pekpinneartad.

Lite senare hittas några av den försvunna kvinnans kvarlevor och klädesplagg illa brända, men hela kroppen hittas aldrig. Offrets tre vänner åtalas för mord men blir alla friade. Bokens berättare utreder olika mysterier och kan inte låta bli att sätta tänderna i det här fallet. Hon tar upp det som ett Cold Case och börjar att intervjua de inblandade personerna igen. Hon gör få framsteg, men kommer ändå sanningen något närmare.

Utan att boken innehåller traditionella och tydliga spänningselement är det ändå pulshöjande när man som läsare verkligen inte förstår någonting. Sakta men säkert blottläggs så småningom händelseförloppet. E L Dezmin gör det skickligt och jag är övertygad om att detta inte är det sista jag läser av henne.

Betyg: 4 tomteluvor  Inga kommentarer: