fredag 31 juli 2020

Håkan Nesser: Den sorgsne busschauffören från Alster - Bokomdöme


Den sorgsne busschauffören från Alster
Av Håkan Nesser
Albert Bonniers Förlag 2020
ISBN 9789100183127, Inbunden, 398 sidor

Håkan Nesser är Håkan Nesser. Man vet vad man får även om man ändå inte vet det. Varje berättelse är unik och speciell, men där finns alltid den kvalitet som författarens namn borgar för.

Genom åren har han också givit sina böcker många olika smakfulla titlar. Som den här. Smaka på den! Den sorgsne busschauffören från Alster. Den ger många associationer och förväntningar, inte minst väntar man sig lite Fröding. Och det får man.

Albin Runge heter busschauffören som är sorgsen. Jag borde verkligen inte leva, skriver han i sin anteckningsbok som han har benämnt Stänk och flikar. Döpt efter Gustaf Frödings diktsamling från 1896 med samma namn.

Albin Runge har varit busschaufför men han har också varit med om en tragisk olycka med många unga dödsoffer. Han har förvisso blivit friad från ansvar, men händelsen har påverkat hans liv och han har slutat att köra buss.

Flera år senare blir han hotad till livet av någon som anser att han har alla dessa liv på sitt samvete. Runge uppsöker polisen och Gunnar Barbarotti och hans numera sambo Eva Backman får ett fall som inte liknar något annat att bita i.

Poliserna har läsarna mött tidigare. Den cyniske och något humoristiske Barbarotti är en angenäm bekantskap och trevlig att återse. Han har inte blivit mindre cynisk och absolut lika humoristisk. Eva Backman är i många stycken hans jämlike på dessa områden.

För en gångs skull drar Håkan Nesser berättelsen till Gotland och till hans egna trakter där i nordöst. Miljön är som vanligt gestaltad till perfektion, men till skillnad från till exempel Van Veeterenböckerna kan man ju resa till dessa platser. Jag lovar att man blir sugen på både natur och fik.

Få har en sådan skicklig berättarröst som Håkan Nesser. Det är en sann språklig njutning att läsa denna bok som på något sätt handlar om livet och döden och vad allt går ut på – egentligen.

Betyg: 5 tomteluvor  



Foto: Jo Voets

Veckans Tio i Topplåt 745

Gerry & The Pacemakers: You'll Never Walk Alone
In på listan 16 november 1963
Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 7

Cilla & Rolf Börjlind: Fruset guld - Bokomdöme


Fruset guld
Av Cilla & Rolf Börjlind
Norstedts 2020
ISBN 9789113098678, Inbunden, 411 sidor

Författarna är några av de mest rutinerade manusförfattarna i landet. De ligger bakom succéer som Graven och Morden samt ett stort antal Beckfilmer. När de i och med Springfloden började skriva romaner om uteliggaren/polisen Tom Stilton blev de också där rejält uppmärksammade och tillhör nu en skara av de mest uppskattade thrillerförfattarna som Sverige har.

En tjugo år gammalt mördat lik hittas i Arjeplogsfjällen. Den återkommande unga polisen Olivia Rönning skickas dit, men helikoptern hon färdas med kraschar. Piloten är dödligt skadad, men Olivia tvingas iväg i stormen för att finna hjälp. Vad hon inte vet är att det finns andra på fjället. Med en annan agenda. Det blir dramatiskt.

När Tom Stilton, som nu bor i Thailand, hör vad som hänt Olivia åker han hem. Hon är hans skyddsling. Tom, den gamla polischefen Mette och Olivia försöker utröna vad som hänt mannen i Arjeplog.

Utredningen tar krokiga vägar. Inget är vad det ser ut att vara. Spåren leder åt många olika håll. Även till Gambia dit Tom blir tvungen att resa tillsammans med sin vän Abbas, som vi också träffat på tidigare. Där utspelar sig en riktig filmisk jakt med livet som insats. Mina tankar går till Indiana Jones och liknande hjältar.

Överhuvudtaget är de litterära scenerna mycket filmiska. Det är lätt att se de rörliga bilderna framför sig under läsandet. Och det är dramatiskt, extremt spännande emellanåt. Börjlinds är skickliga på just det, att bygga upp thrilleraktiga skeenden som hela tiden eskalerar.

Scener av mer relationskaraktär är kanske inte författarnas absoluta styrka, men vad gör det. Det här handlar om full fart framåt, spännande action. Det gör Cilla & Rolf rysligt bra.

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Kajsa Göransson

onsdag 29 juli 2020

Märkliga skivomslag 772

Herr Dryck gillar våra svenska artister med fina skivomslag. Här hans kommentar om Swington:

"Vilket gäng! Det var inte mycket som blev rätt här.

De valde att ta bilden med blixt sent på kvällen av någon anledning, med de sex medlemmarna inklämda mellan en mossig stenhäll och ett träd.

Först ut på vänsterkanten sitter en späd karl med spännande luggtufs och en blick som antyder att han var alldeles oförberedd och chockades av blixten.

Överst står Hagrid och putar med baken mot kameran, en spexighet som alldeles bryter av mot stämningen på resten av omslaget. Vi får anta att han var den där som alltid skulle skoja, den där jobbiga ungen som jämt skulle lägga sig ner framför gruppfotograferingar och göra v-tecken.

Till höger om honom står Hunken, Den Snygge i bandet med solbrillor på natten. Bredvid honom står en man med hundblick och dödligt het lugg. Han försöker vara just Den Snygge, men lyckas aldrig riktigt.

Sen har vi ett otroligt par som placerades en bit bakom resten av bandet, en bit ut i mörkret på förekommen anledning. Herre Gud, titta bara. En cool snubbe som påminner om skurken Marv i Ensam Hemma, med gles mustasch och övre tandraden framför underläppen. Bredvid honom står hans homie som ser oändligt trött ut. I kombination med att ändå försöka se så hård ut som möjligt blev det katastrof. Över huvud taget att kombinera dansband med att verka så hård som möjligt är ingen hit.

Ett väldigt sjuttiotalistiskt typsnitt och en hemmaritad logga ramar in de sex, allihop iförda puffärmar."

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

tisdag 28 juli 2020

Susanne Fellbrink: Än klappar hjärtat - Bokomdöme


Än klappar hjärtat
Av Susanne Fellbrink
Printz Publishing 2020
ISBN 9789177712718, Inbunden, 336 sidor

Författaren debuterade redan nu i början på året. Hon följer upp med en ny Sundsvallsdeckare om artisten Cilla Fallander. Hon har nu blivit ansvarig för en fyradagars invigning av en galleria i centrala staden.

Till skillnad från den förra boken får läsaren inte följa med så mycket i förberedelserna inför evenemanget. Det blir mest smakbitar från detta och även nedslag i hennes privatliv. Hon verkar ha det ganska bra nu, men kontakten med de gamla väninnorna är fortfarande frostkall.

Man anar ändå att något inte står rätt till, att något kommer att hända under invigningen som inte är planerat. Dessutom finns här en tragisk parallellhistoria om en pojke och hans mamma som lever under skyddad identitet. En identitet som är hotad!

När väl projektet går i mål är det med fyra dagars oupphörliga problem av de mest olika slag, också med dödlig utgång. Är Cilla helt inkompetent eller är det någon som saboterar? Och i sådana fall, vem?

Den feelgood som utlovas förbyts allt emellanåt till feelbad. Men det vore inte denna typ av bok om det inte ordnar upp sig mot slutet.

Susanne Fellbrink skriver med lätt hand. Även om karaktärerna är lite karikerade finns här en god vilja i berättandet som måste premieras. Och visst får vi träffa Cilla Fallander igen, eller?

Betyg: 3 tomteluvor  



Foto: Emmelie Hedenström

måndag 27 juli 2020

Veckans Tio i Topplåt 744

November: Mount Everest
In på listan 15 augusti 1970
Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 5

Jan Mårtenson: I skugga av Etna - Bokomdöme


I skuggan av Etna
Av Jan Mårtenson
Wahlström & Widstrand 2020
ISBN 9789146236788, Inbunden, 315 sidor

Jag har inte orkat räkna själv, men på bokomslaget kan jag läsa att det här är den 47:e Homandeckaren. Ordet kalkera kommer för mig. Det är nämligen mycket som är sig väldigt likt. Karaktärer som inte åldras, Hauptbyråer, katten Cleo, näsvishet, Francine, överklassmiljöer.

Johan Kristian Homan, antikhandlare på Köpmangatan i Stockholm, har doppat näsan i blöt under många år nu. Att ingen har tröttnat på honom och tagit honom av daga är svårt att förklara.

Här finns ändå en nyhet. Homan gifter sig. Med sin Julia Robertsliknande Säpopolis Francine. Men lugn, de är fortfarande särbos. Äktenskapet känns väldigt platoniskt.

Själv var jag på Sicilien i höstas och gladde mig åt att Homan nu styrt sin kosa dit. Han har ju turnerat runt på de flesta platser i världen. I skuggan av Etna heter boken, men det är mest på den sydöstra delen av ön som de italienska avsnitten tar plats. En bra bit från vulkanen.

Homan är där på bröllopsresa, men när ett mordoffer hittas blir antikhandlaren mer intresserad av det än av sin nyblivna hustru. Väl hemma fortsätter han att forska i fallet och blandar sig också i en liten flickas försvinnande och även misstänkt narkotikasmuggling. Han går inte att hejda.

Johan Kristian lovar alla, och allra mest sig själv, att inte privatspana. Men vad är det han gör, oavbrutet. Jo, just det – han bedriver en egen jakt på brottslingen.

Osannolikt – ja. Men ändå, han har sina fans. De som vill ha lite mys, lite kultur, lite mat och dryck samt en stor dos kverulans över sakernas tillstånd. De får sitt lystmäte. Själv har jag tröttnat, med råge, för länge sedan.

Betyg: 2 tomteluvor  



Foto: Cato Lein

söndag 26 juli 2020

Simon Häggström: I skuggan av Sektor 5 - Bokomdöme


I skuggan av Sektor 5
Av Simon Häggström
HarperCrime 2020
ISBN 9789150948639, Inbunden, 379 sidor

Sektor 5 är en stadsdel i Bukarest. Där lever människor under extremt svåra förhållanden. Fattigdomen gör att många unga flickor tvingas att prostituera sig. En stor del av dessa hamnar i Sverige.

Om detta och om den stora problematiken runt om handlar denna bok av Simon Häggström. Förutom författare är han polis och specialiserad på prostitution och människohandel. De flesta av oss har träffat på honom i nyhetsprogram där han ofta uttalar sig, sakkunnig som han är.

Det samhälle som författaren beskriver är hårt och smutsigt. De lägenhetsbordeller där verksamheten bedrivs, i detta fall i Stockholm, är inga lyxiga ställen med rosa gardiner. Tvärtom, här frodas narkotikamissbruk och våld. Boken innehåller följaktligen en hel del samhällskritik.

Flickorna är lurade, de har ofta mycket få valmöjligheter och är i stort sett beroende av sina hallickar. Det märks att Simon Häggström brinner för problemet. Det märks att han kan området. Det han skriver om är hundra procent vidrigt. Och sant, även om just detta är en påhittad berättelse.

Författarens fiktiva poliser heter Markus Lundström och Natalia Volotkova och de har samma patos som författaren. De vill göra gott. De använder ibland tveksamma metoder för att nå sina mål och är kanske inte helt rumsrena.

Speciellt Natalia använder sig av oortodoxa arbetssätt för att försöka spräcka det nätverk av människohandel som de har fått pejl på.

När det gäller den litterära kvaliteten finns det däremot brister. Författarens gestaltningar är inte så djuplodande, vilket gör att den skrämmande effekten av själva ämnet minskar något. Karaktärerna behöver bli mer levande och därmed också ge budskapet mer kraft.

Det är ändå en viktig och angelägen bok som i kommande delar i serien har en potential att förbättras.

Betyg: 3 tomteluvor  



Foto: Ola Axman

Mattias Edvardsson: Goda grannar - Bokomdöme


Goda grannar
Av Mattias Edvardsson
Forum 2020
ISBN 9789137154862, Inbunden, 356 sidor

Mattias Edvardssons böcker handlar om relationer, trassliga relationer. Det är oftast en eller flera familjer i fokus. Han beskriver all underliggande pyrande oro och dolda problem på ett sätt som alltid är obeskrivligt spännande. Han gör det med mycket små medel.

Hemligheten är gestaltningarna. Han låter det osagda och oskrivna växa i läsarens medvetande, skapa förväntningar och utveckla misstankar. Varje enstaka karaktär är så skickligt utmejslad att man med säkerhet är förvissad om att det finns en mänsklig förlaga.

I centrum här står Micke och Bianca som flyttat till det lilla villakvarteret med sina två barn. Allt verkar som klippt och skuret för dem, trots en hel del renoveringsbehov. Men efter hand konfronteras de med sina grannar.

Där finns den före detta fotomodellen Jacqueline med sin son Fabian. Hon har grava relationsproblem och verkar ständigt fastna för fel man. Sonen är inte som andra, han är svår att sätta fingret på.

Ola kämpar för att tryggheten ska komma åter till kvarteret efter att han har utsatts för ett överfall. Gun-Britt och Åke är pensionärer och gillar inga förändringar. Åke är lite lik en man som heter Ove.

Bianca blir påkörd utanför sitt hus och kämpar för sitt liv på sjukhuset. Utifrån denna händelse lyckas författaren skapa förvecklingar och han låter gamla oförrätter sakta komma upp till ytan. Det blir psykologiskt nagelbitande.

Vem kan man lita på? Eller kanske; Vem ska man inte lita på? I den här boken är ingen pålitlig. Kanske är det bokens enda svaghet, bristen på normalitet.

Att Mattias Edvardsson, kanske tillsammans med Inger Frimansson, är Svensk Mästare på att skriva psykologisk spänning är en sanning utan tvekan. Han behöver inte mycket för att få läsaren att svettas ångestfullt.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Gabriel Liljevall

Lina Bengtsdotter: Beatrice - Bokomdöme


Beatrice
Av Lina Bengtsdotter
Forum 2020
ISBN 9789137151274, Inbunden, 284 sidor

Det här är tredje boken i författarens serie om den lilla orten Gullspång. Det lilla samhället som ligger på gränsen mellan Värmland och Västergötland är Lina Bengtsdotters uppväxtort och skådeplats för hennes deckare. Skriv där du står. Men det ska sägas att det mest är Karlstad som står i centrum här.

Alla hennes böcker har kvinnonamn som titlar. Annabelle och Francesca heter de två tidigare. Beatrice som det handlar om nu är bara nio månader gammal och försvunnen.

Kriminalinspektör Charline Lager, kallad Charlie, sätts in på fallet. Det är komplicerat och nästan obegripligt. Trots att föräldrarna är välbärgade kommer inga utpressningskrav. Mamman och pappan är chockade, media är på krigsstigen och lokalpolisen är inte så roade av att få hjälp av Charlie, en stockholmspolis.

Det handlar mycket om ungdomar, och då speciellt flickor, med problem. Placerade på hem i många fall. Charlie som har haft det trassligt i unga år tvingas att konfronteras med sin uppväxt. Vad har familj för betydelse för de vinddrivna flickorna? Hur visar sig kontrasten mot de ”fina familjerna” i Karlstad?

Lina Bengtsdotter har ett bra driv i berättandet och förstår också att man inte behöver skriva i tegelstensformat. Hon lotsar skickligt storyn framåt och avslöjar lagom mycket bit för bit.

Den något självdestruktiva Charlie Lager är en karaktär som fastnar, mycket p g a en skicklig gestaltning. Kanske är dags att hon nu ställs inför andra prövningar? Går vidare i livet. Överraskar läsaren.

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Gabriel Liljevall

lördag 25 juli 2020

Johanna Mo: Nattsångaren - Bokomdöme


Nattsångaren
Av Johanna Mo
Romanus & Selling 2020
ISBN 9789189051003, Inbunden, 432 sidor

Johanna Mo har etablerat sig som en av Sveriges mest pålitliga deckarförfattare. Man vet att man får ett stycke kvalitet när en av hennes böcker hamnar i ens händer.

Hon har ett antal böcker bakom sig, bl. a serien om Helena Mobacke. Nu, med ett nytt förlag, startar hon upp en ny serie kallad Ölandsbrotten. Som så ofta i dagens kriminalromaner handlar det om en återvändare. Polisen Hanna Duncker kommer tillbaka efter 16 år i Stockholm.

Hannas pappa har dött och med honom en mycket tragisk historia. Han dömdes för ett fruktansvärt brott och skuggorna från det påverkar henne i nutid. Det finns personer som aldrig förlåter och även anklagar gärningsmannens efterlevande.

En tonåring, Joel, hittas död och det visar sig att hans mamma är Hannas äldsta vän. En vän som hon övergav när hon flyttade till Stockholm. Brotten handlar till stor del om deras relation och återförening.

Parallellt med polisarbetet får läsaren följa Joel minut för minut under hans sista dag i livet. Det skapar en kuslig stämning och också en vilja att kunna stoppa skeendet. Rädda Joel.

Det är nu ett tag sedan vi läste något av Johan Theorin. Det känns därför bra att Johanna Mo väcker liv i det för deckare så idealiska landskapet på Öland. Det är något med öar som ökar spänningshalten.

Författaren kan också hantverket med att gestalta. Karaktärerna sjuder av liv och känns som hämtade ur verkligheten, av kött och blod.

Även om boken innehåller lite för många sidor är det skönt att konstatera att Johanna Mo håller stilen och mer därtill. Hon har skrivit bra tidigare, men Nattsångaren är hennes hittills bästa verk. Sommaren 2021 kommer del två om Hanna Duncker. Det kommer många att se fram emot.

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Sofia Eckerblad

fredag 24 juli 2020

Veckans Tio i Topplåt 743

Elvis Presley: Suspicious Minds
In på listan 29 november 1969
Låg kvar i 10 veckor, Högsta placering: 2

onsdag 22 juli 2020

Märkliga skivomslag 771

Vilken underbart fin familj Dave har. Så har han också skrivit bestsellern Korset och stiletten.

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7