lördag 25 juli 2020

Johanna Mo: Nattsångaren - Bokomdöme


Nattsångaren
Av Johanna Mo
Romanus & Selling 2020
ISBN 9789189051003, Inbunden, 432 sidor

Johanna Mo har etablerat sig som en av Sveriges mest pålitliga deckarförfattare. Man vet att man får ett stycke kvalitet när en av hennes böcker hamnar i ens händer.

Hon har ett antal böcker bakom sig, bl. a serien om Helena Mobacke. Nu, med ett nytt förlag, startar hon upp en ny serie kallad Ölandsbrotten. Som så ofta i dagens kriminalromaner handlar det om en återvändare. Polisen Hanna Duncker kommer tillbaka efter 16 år i Stockholm.

Hannas pappa har dött och med honom en mycket tragisk historia. Han dömdes för ett fruktansvärt brott och skuggorna från det påverkar henne i nutid. Det finns personer som aldrig förlåter och även anklagar gärningsmannens efterlevande.

En tonåring, Joel, hittas död och det visar sig att hans mamma är Hannas äldsta vän. En vän som hon övergav när hon flyttade till Stockholm. Brotten handlar till stor del om deras relation och återförening.

Parallellt med polisarbetet får läsaren följa Joel minut för minut under hans sista dag i livet. Det skapar en kuslig stämning och också en vilja att kunna stoppa skeendet. Rädda Joel.

Det är nu ett tag sedan vi läste något av Johan Theorin. Det känns därför bra att Johanna Mo väcker liv i det för deckare så idealiska landskapet på Öland. Det är något med öar som ökar spänningshalten.

Författaren kan också hantverket med att gestalta. Karaktärerna sjuder av liv och känns som hämtade ur verkligheten, av kött och blod.

Även om boken innehåller lite för många sidor är det skönt att konstatera att Johanna Mo håller stilen och mer därtill. Hon har skrivit bra tidigare, men Nattsångaren är hennes hittills bästa verk. Sommaren 2021 kommer del två om Hanna Duncker. Det kommer många att se fram emot.

Betyg: 4 tomteluvor  Foto: Sofia Eckerblad

Inga kommentarer: