söndag 26 juli 2020

Simon Häggström: I skuggan av Sektor 5 - Bokomdöme


I skuggan av Sektor 5
Av Simon Häggström
HarperCrime 2020
ISBN 9789150948639, Inbunden, 379 sidor

Sektor 5 är en stadsdel i Bukarest. Där lever människor under extremt svåra förhållanden. Fattigdomen gör att många unga flickor tvingas att prostituera sig. En stor del av dessa hamnar i Sverige.

Om detta och om den stora problematiken runt om handlar denna bok av Simon Häggström. Förutom författare är han polis och specialiserad på prostitution och människohandel. De flesta av oss har träffat på honom i nyhetsprogram där han ofta uttalar sig, sakkunnig som han är.

Det samhälle som författaren beskriver är hårt och smutsigt. De lägenhetsbordeller där verksamheten bedrivs, i detta fall i Stockholm, är inga lyxiga ställen med rosa gardiner. Tvärtom, här frodas narkotikamissbruk och våld. Boken innehåller följaktligen en hel del samhällskritik.

Flickorna är lurade, de har ofta mycket få valmöjligheter och är i stort sett beroende av sina hallickar. Det märks att Simon Häggström brinner för problemet. Det märks att han kan området. Det han skriver om är hundra procent vidrigt. Och sant, även om just detta är en påhittad berättelse.

Författarens fiktiva poliser heter Markus Lundström och Natalia Volotkova och de har samma patos som författaren. De vill göra gott. De använder ibland tveksamma metoder för att nå sina mål och är kanske inte helt rumsrena.

Speciellt Natalia använder sig av oortodoxa arbetssätt för att försöka spräcka det nätverk av människohandel som de har fått pejl på.

När det gäller den litterära kvaliteten finns det däremot brister. Författarens gestaltningar är inte så djuplodande, vilket gör att den skrämmande effekten av själva ämnet minskar något. Karaktärerna behöver bli mer levande och därmed också ge budskapet mer kraft.

Det är ändå en viktig och angelägen bok som i kommande delar i serien har en potential att förbättras.

Betyg: 3 tomteluvor  



Foto: Ola Axman

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8