fredag 31 juli 2020

Cilla & Rolf Börjlind: Fruset guld - Bokomdöme


Fruset guld
Av Cilla & Rolf Börjlind
Norstedts 2020
ISBN 9789113098678, Inbunden, 411 sidor

Författarna är några av de mest rutinerade manusförfattarna i landet. De ligger bakom succéer som Graven och Morden samt ett stort antal Beckfilmer. När de i och med Springfloden började skriva romaner om uteliggaren/polisen Tom Stilton blev de också där rejält uppmärksammade och tillhör nu en skara av de mest uppskattade thrillerförfattarna som Sverige har.

En tjugo år gammalt mördat lik hittas i Arjeplogsfjällen. Den återkommande unga polisen Olivia Rönning skickas dit, men helikoptern hon färdas med kraschar. Piloten är dödligt skadad, men Olivia tvingas iväg i stormen för att finna hjälp. Vad hon inte vet är att det finns andra på fjället. Med en annan agenda. Det blir dramatiskt.

När Tom Stilton, som nu bor i Thailand, hör vad som hänt Olivia åker han hem. Hon är hans skyddsling. Tom, den gamla polischefen Mette och Olivia försöker utröna vad som hänt mannen i Arjeplog.

Utredningen tar krokiga vägar. Inget är vad det ser ut att vara. Spåren leder åt många olika håll. Även till Gambia dit Tom blir tvungen att resa tillsammans med sin vän Abbas, som vi också träffat på tidigare. Där utspelar sig en riktig filmisk jakt med livet som insats. Mina tankar går till Indiana Jones och liknande hjältar.

Överhuvudtaget är de litterära scenerna mycket filmiska. Det är lätt att se de rörliga bilderna framför sig under läsandet. Och det är dramatiskt, extremt spännande emellanåt. Börjlinds är skickliga på just det, att bygga upp thrilleraktiga skeenden som hela tiden eskalerar.

Scener av mer relationskaraktär är kanske inte författarnas absoluta styrka, men vad gör det. Det här handlar om full fart framåt, spännande action. Det gör Cilla & Rolf rysligt bra.

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Kajsa Göransson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8