söndag 26 juli 2020

Lina Bengtsdotter: Beatrice - Bokomdöme


Beatrice
Av Lina Bengtsdotter
Forum 2020
ISBN 9789137151274, Inbunden, 284 sidor

Det här är tredje boken i författarens serie om den lilla orten Gullspång. Det lilla samhället som ligger på gränsen mellan Värmland och Västergötland är Lina Bengtsdotters uppväxtort och skådeplats för hennes deckare. Skriv där du står. Men det ska sägas att det mest är Karlstad som står i centrum här.

Alla hennes böcker har kvinnonamn som titlar. Annabelle och Francesca heter de två tidigare. Beatrice som det handlar om nu är bara nio månader gammal och försvunnen.

Kriminalinspektör Charline Lager, kallad Charlie, sätts in på fallet. Det är komplicerat och nästan obegripligt. Trots att föräldrarna är välbärgade kommer inga utpressningskrav. Mamman och pappan är chockade, media är på krigsstigen och lokalpolisen är inte så roade av att få hjälp av Charlie, en stockholmspolis.

Det handlar mycket om ungdomar, och då speciellt flickor, med problem. Placerade på hem i många fall. Charlie som har haft det trassligt i unga år tvingas att konfronteras med sin uppväxt. Vad har familj för betydelse för de vinddrivna flickorna? Hur visar sig kontrasten mot de ”fina familjerna” i Karlstad?

Lina Bengtsdotter har ett bra driv i berättandet och förstår också att man inte behöver skriva i tegelstensformat. Hon lotsar skickligt storyn framåt och avslöjar lagom mycket bit för bit.

Den något självdestruktiva Charlie Lager är en karaktär som fastnar, mycket p g a en skicklig gestaltning. Kanske är dags att hon nu ställs inför andra prövningar? Går vidare i livet. Överraskar läsaren.

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Gabriel Liljevall

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3