söndag 26 juli 2020

Mattias Edvardsson: Goda grannar - Bokomdöme


Goda grannar
Av Mattias Edvardsson
Forum 2020
ISBN 9789137154862, Inbunden, 356 sidor

Mattias Edvardssons böcker handlar om relationer, trassliga relationer. Det är oftast en eller flera familjer i fokus. Han beskriver all underliggande pyrande oro och dolda problem på ett sätt som alltid är obeskrivligt spännande. Han gör det med mycket små medel.

Hemligheten är gestaltningarna. Han låter det osagda och oskrivna växa i läsarens medvetande, skapa förväntningar och utveckla misstankar. Varje enstaka karaktär är så skickligt utmejslad att man med säkerhet är förvissad om att det finns en mänsklig förlaga.

I centrum här står Micke och Bianca som flyttat till det lilla villakvarteret med sina två barn. Allt verkar som klippt och skuret för dem, trots en hel del renoveringsbehov. Men efter hand konfronteras de med sina grannar.

Där finns den före detta fotomodellen Jacqueline med sin son Fabian. Hon har grava relationsproblem och verkar ständigt fastna för fel man. Sonen är inte som andra, han är svår att sätta fingret på.

Ola kämpar för att tryggheten ska komma åter till kvarteret efter att han har utsatts för ett överfall. Gun-Britt och Åke är pensionärer och gillar inga förändringar. Åke är lite lik en man som heter Ove.

Bianca blir påkörd utanför sitt hus och kämpar för sitt liv på sjukhuset. Utifrån denna händelse lyckas författaren skapa förvecklingar och han låter gamla oförrätter sakta komma upp till ytan. Det blir psykologiskt nagelbitande.

Vem kan man lita på? Eller kanske; Vem ska man inte lita på? I den här boken är ingen pålitlig. Kanske är det bokens enda svaghet, bristen på normalitet.

Att Mattias Edvardsson, kanske tillsammans med Inger Frimansson, är Svensk Mästare på att skriva psykologisk spänning är en sanning utan tvekan. Han behöver inte mycket för att få läsaren att svettas ångestfullt.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Gabriel Liljevall

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8