Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 10 november 2020

Jerk Schuitema: Flygplanet som försvann - Bokomdöme

 

Flygplanet som försvann

Av Jerk Schuitema

Southside Stories 2020

ISBN 9789188725790, Inbunden, 413 sidor

 

Jag tyckte mycket om författarens första bok Fjälldesperadon (mitt omdöme) som kom 2012. Fem år senare började han på en serie om Gällivarepolisen Amanda Wreede. Nu kommer andra delen om henne. Man kan inte beskylla författaren för att spotta ut böcker. Serien kallas Papegojan, eftersom Amanda har en ganska ålderstigen sådan vid namn Kompis.

Huvudpersonen arbetar nu i Stockholm, men är ledig efter dramatiska händelser i den första boken om henne. Detta förklaras bristfälligt, men trots det kan man med behållning läsa den här boken fristående.

Intrigen grundar sig på ett postflyg med två mans besättning som försvann 1964. Nu återfinns det i en uttorkad fjällsjö. Det visar sig att de två i flygplanet blev mördade. Polisen i Gällivare utreder inte det eftersom fallet är preskriberat.

Journalisten Christian Norén nöjer sig inte. Han gräver vidare vilket leder till att han försvinner spårlöst. Nu tvingas polisen att titta även på flygplansmordet. Kan Christians försvinnande hänga ihop med det. Amanda befinner sig hemma i Gällivare. Hennes mor har just gått bort och hennes far beter sig mystiskt. Han var polis 1964. Hon dras in i utredningen.

Jerk Schuitemas styrka är de lappländska naturbeskrivningarna och gestaltningarna av den traktens befolkning. När handlingen styr söderut, till Stockholm, blir han inte lika säker med pennan. När sedan historien också får alltför många dramatiska element tappar jag lite intresset. Eftersom boken är väl omfattande kunde lite sådant ha strukits. De första 250 sidorna är värda ett högt betyg.

Mycket är ändå väl berättat och spännande. Miljön i sig inbjuder till det. Titeln på boken är som hämtad från 50-talets detektivmagasin. Rakt på och enkel. Jag gillar den.

Jag läser gärna Jerk Schuitema igen. Och om Amanda Wreede. Men hon behöver nödvändigtvis inte vara någon superhjälte och böckerna behöver inte fyllas av onödig action.

Betyg: 3 tomteluvor 


Foto: Daniel OlaussonInga kommentarer: