söndag 15 november 2020

Kjell Eriksson: Dödsuret - Bokomdöme

 

Dödsuret

Av Kjell Eriksson

Ordfront Förlag 2020

ISBN 9789177751199, Inbunden, 320 sidor

 

Efter Ann Lindells återkomst är det här den andra boken om henne. Förra årets titel Den skrattande hazaren blev nominerad till Svenska Deckarakademins pris för Årets Bästa Svenska Kriminalroman. Ett pris som författaren vann redan 2002 för Prinsessan av Burundi. Han har dessutom varit nominerad ytterligare sex gånger. Så det är ingen duvunge som vi pratar om.

Det finns anledningar till att hans böcker har blivit så uppskattade, inte minst utomlands. Han har dessutom erövrat det stora landet USA. Kjell Eriksson har alltid varit en mästare på fina uppländska miljöer, trädgårdsmästare som han är. Hans karaktärer har ett eget liv, de känns som riktiga människor. Tagna direkt ur myllan. Man kan känna igen sig.

Den här boken har handlingen mest förlagd till Gräsö i Roslagen. Ann Lindell, som fortfarande är expolis och numera osttillverkare, tillbringar tid hos sin kära Edvard. Han har följt henne i hela bokserien. Trots att hon har svikit honom grovt finns där en grundmurad kärlek.

En kvinna har fyra år tidigare försvunnit på Gräsö. Nu ryktas det att hon är tillbaka. Kan det stämma? Vad vill hon i sådana fall? Nya våldsamma händelser inträffar och som gammal polis kan inte Ann Lindell låta saken vila. Hennes näsa är som gjord för att ligga i blöt.

Kjell Eriksson briljerar återigen i den här boken om skuld, relationer och gamla oförrätter. Kanske är intrigen inte lika tät och realistisk som vanligt, men bara att lära känna karaktärerna är värt läsningen.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Emma Eriksson


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8