fredag 23 oktober 2020

Solveig Olsson-Hultgren: Huset i skogen - Bokomdöme

 

Huset i skogen

Av Solveig Olsson-Hultgren

Lind & Co 2020

ISBN 9789179032937, Inbunden, 357 sidor

 

Jag vet inte hur många debutanter svensk kriminallitteratur har sett i år. Och så många kapabla. Den här författaren har tidigare skrivit barn- och ungdomsböcker, men debuterar nu med en spännande smålandsdeckare.

Riktigt var i Småland vi hamnar är oklart. Huset, orten och landskapet är fiktivt. Men det är småländskt. Och det spelar roll. Miljön och naturen är väl gestaltad och ger en välskriven kuliss.

Polisen Hanna vådaskjuter en person till döds och har svårt att släppa det. Hon mår mycket dåligt och blir därför sjukskriven. En kollega har ärvt en stuga i mörkaste smålandsskogarna.

Dit tar Hanna sin tillflykt. Hon har tänkt vila upp sig genom att leva eremitliv. Men hon får ett par kompisar tämligen omgående. En enörad katt och en äldre man som bor i en närliggande by.

Under sina promenader träffar Hanna på ett ödehus som verkar ha lämnats brådstörtat. Hon får höra att ett ungt stockholmspar med tidigare missbruksproblem har bott där. Men nu har de försvunnit spårlöst.

Kanske är det sysslolösheten som gör att Hanna börjar forska i försvinnandet och finner några konstiga omständigheter. Hon till och med utsätter sig för fara under sitt luskande.

Utan någon större form av action skapar författaren ändå en krypande spänning och dramatik. Skildringen av Hanna och hennes besvär är inkännande.

Att vara debutant är inte lätt. Att avsluta böcker är ännu svårare. De sista kapitlen lever tyvärr inte upp till vad författaren har lovat i nästan hela boken.

Det är givetvis läsvärt ändå. Mina invändningar är mer som marginalanteckningar. Det finns också en öppning för en fortsättning av denna berättelse. Den är jag nyfiken på.

Betyg: 3 tomteluvor   



Foto: Privat

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2