söndag 15 november 2020

Marianne Cedervall: Dö för vårt syndiga släkte - Bokomdöme

 

Dö för vårt syndiga släkte

Av Marianne Cedervall

Lind & Co 2020

ISBN 9789179032975, Inbunden, 400 sidor

 

I år är det många av de etablerade författarna i deckargenren som har påbörjat nya serier. Marianne Cedervall är en sådan. Hon har gjort sig känd för böckerna om Miriam och Hervor samt de gotländska trivseldeckarna om Anki Karlsson och Tryggve.

Nu har hon gett sig iväg till Dalarna. Till lilla Klockarvik, en påhittad mellanstor ort. Dit kommer prästen Samuel Williams på ett vikariat som präst. Hans första erfarenhet av trakten blir ett mördat lik på kyrkogården. Offret tillhör samhällets övre skikt men är inte så populär i bygden. Det finns fler som kan ha önskat livet ur honom.

Naturligtvis kopplas polisen in. Utredningen leds av kommissarie Maja-Sofia Rantatalo. Det uppstår ett visst tycke mellan Samuel och polisen vilket är ett bekymmer eftersom prästen redan har en fästmö och går i giftastankar.

Han pratar om det och annat med Gud som han kallar för bossen. Han får dessutom svar, inne i sitt eget huvud. Det är med andra ord en typ av feelgoodroman med mycket gott humör och ett och annat fniss. Men boken är därför inte utan allvarliga och seriösa ämnen. Balansen mellan gemyt och svärta håller Marianne Cedervall på en lagom nivå.

Det är nästan en pusseldeckare också av gammalt gott märke. Kanske har författaren planterat lite för få ledtrådar för att det riktigt ska vara en sådan.

Här finns några korrekturplumpar som sticker i ögonen. Sådant irriterar alltid läsaren.

Om man nödvändigtvis ska jämföra författarens tre serier är det definitivt denna som är den mest lovande och läsvärda. Prästen Samuel är en intressant karaktär och hans fling med poliskvinnan kan väl inte sluta väl? Eller?

Betyg: 3 tomteluvor    



Foto: Eva Lindblad

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8