fredag 21 april 2023

Christoffer Carlsson: Levande och döda - Bokomdöme

 

Levande och döda

Av Christoffer Carlsson

Albert Bonniers Förlag 2023

ISBN 9789100189334, Inbunden, 412 sidor

 

Författaren har utvecklats till en av landets allra bästa. Från en debut som ändå var lysande med Fallet Vincent Franke. Nu kommer den tredje och avslutande delen i Hallandssviten. Christoffer Carlsson, som är från landskapet, har återigen placerat en mordhistoria i den halländska landsbygden. Återigen med en historisk koppling. Och återigen med den grånade polisen Vidar Jörgensen som problemlösare.

 

Jag har vant mig vid att författaren ofta använder sina titlar för att ge en hommage till andra författare. Kanske kan man skymta Håkan Nesser här. På flera sätt, eller kanske har jag fel. Jag har ofta det.

 

När millennieskiftet börjar närma sig i den lilla byn Skavböke (märkligt namn, men orten finns) har ett ungdomsgäng en fest. Efter tillställningen hittas en pojke mördad. Det finns flera misstänkta. Bland andra de oskiljaktiga kamraterna Sander Eriksson och Killian Persson. De är som bröder, men ändå olika. Sander vill bort från bygden och Killian trivs bäst i Skavböke.

 

Två lokala poliser utreder brottet, den unga Siri Bengtsson och den betydligt mer erfarna Gerd Pettersson. De är inte dåliga utredare, tvärtom, men tystnadskulturen gör att det går trögt. Många år senare sker ytterligare ett mord och då får Vidar Jörgensen hand om fallet. Gerd är då död och Siri har slutat som polis.

 

Boken är en blandning av hederlig gammal pusseldeckare, psykologisk spänningsroman, uppväxtskildring och en smula polisroman. Det är angenämt långsamt berättat. Eftersom språket är så poetiskt beskrivande och vackert vill man som läsare kunna vila på orden.

 

Det är välskrivet och intressant spännande, om än förutsägbart ibland. Men språket, det vackra, är ju inte förutsägbart. En underbar mollstämd historia om sorg, saknad, hopplöshet, kärlek och död. Men inte om liv, men däremot om att leva och hur svårt just det kan vara.

 

Det är med saknad jag lämnar den här trilogin, men samtidigt är min förvissning att Christoffer Carlsson inte kan sluta sitt skrivande och att han inte kan stoppa sin utveckling till att bli en av våra allra största deckarförfattare. Om han inte redan är det?

Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Thron Ullberg


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2