onsdag 12 april 2023

Korta bokomdömen Arvidsson/Flodén/Gustavson & Ventus/Hellbrand/Nordlander

 

Mitt namn ditt blod

Av Lina Arvidsson

Lind & Co 2023

ISBN 9789180186193, Inbunden, 414 sidor

 

Vi får följa Sonja som är fast i sin familj. Pappan är långtidssjukskriven och mamman är hemma för att ta hand om honom. Sonja arbetar som personlig assistent åt en granne och står för större delen av hushållets egentliga försörjning. När hon försöker göra sig fri och börja studera på en folkhögskola i närheten blir det mer eller mindre kaotiskt.

 

Sonja börjar ifrågasätta familjens förflutna. Hon tvivlar på sina minnen och försöker finna sin egen identitet. Föräldrarna försöker hindra henne från att besöka sin födelseby Bruksvallarna, men Sonja trotsar dem. Där blir hon efterhand varse att det finns mycket som varit dolt och hemligt.

 

Hon ger sig ut på en fjällvandring som för tankarna till Ulf Kvenslers Sarek, bokens kanske mest dramatiska del. Spänningen stiger efterhand. Tyvärr är det alltför uppenbart för läsaren hur allt hänger ihop, vilket förstör ett överraskningsmoment som kanske var tänkt.

 

Även om Lina Arvidsson kanske har gapat över lite för mycket märks det att hon har en skarp penna. Hon skriver med en behaglig prosa, men behöver kanske sträcka sig mer utanför genrens schabloner.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Eva Lindblad











Släpp mig fri

Av Stina Flodén

Bokfabriken 2023

ISBN 9789180312493, Inbunden, 395 sidor

 

 Jag blir rejält engagerad redan från början i denna hemska historia. Övergrepp på barn är alltid hemskt. Det har med åren blivit mer legitimt att skriva om det ämnet, men förr var det tabu. (utom för Sjöwall & Wahlöö) Dessutom hänvisar författaren till organisationen Ecpat i sitt efterord. De är fantastiska och jag har stött dem i fem år nu.

 

Detta är andra delen om Camilla Stensjö och hennes två barn. De är hotade och Hedda, den yngsta, har redan drabbats av övergrepp. De lever under skyddad identitet, under ständigt hot. Bara tanken att det ska kunna vara så är hemsk, att det ska finnas män, oftast män, som inte drar sig för något för att kunna utnyttja barn. Endast och allena för egen njutning. Hur det nu ska kunna betraktas som njutningsbart?

 

Tyvärr har författaren alltför många trådar, för många stickspår. Det ger en något rörig känsla och trovärdigheten får stryka på foten. I korta kapitel med fokus på olika personer drivs tempot upp till maximum. Det främjar varken intrigen eller ändamålet. En historia som detta är förtjänt av ett mer noggrant och ändå engagerande berättande.

Betyg: 3 tomteluvor  












Den som offrar sig

Av Gustavson & Ventus

Förlaget 2023

ISBN 9789523335226, Inbunden, 297 sidor

 

 Den här boken är utgiven av ett finlandssvenskt förlag. Den är skriven av en svensk, Christina Gustavson, och en finlandssvensk, Simon Ventus, författare. Den senare är debutant medan Gustavson har skrivit ett flertal böcker tidigare.

 

Det börjar med en stenad kvinna i Österbotten. Händelsen antyder religiösa motiv och mycket riktigt är sekterism en del av intrigen. Kriminalkommissarie Marcus Tapper börjar ana ett mönster när ytterligare en person hittas död under omständigheter som uppvisar likheter.

 

Det är dramatiskt och spännande men samtidigt lite naivt. Trots en mycket dramatisk upplösning blir det aldrig riktigt medryckande. 

Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: Sonja Beijer












Foto: Linus Lindholm









Röd hibiskus

Av Gertrud Hellbrand

HarperCollins 2023

ISBN 9789150974355, Inbunden, 435 sidor

 

Det här är en författare som jag har uppskattat för hennes två tidigare böcker i serien. Därför blir jag liten besviken på trean, jag tycker inte att det har skett den positiva utveckling som jag har väntat mig. Välskrivet, javisst, så är det med Gertrud Hellbrand. Men ju mer hon har lämnar landsbygd och hästgårdar och istället fokuserar på internationella bovar desto mer tappar hon mig.

 

I fokus här finns en försvunnen familj, en instängd flicka och en ledig polis som gärna stoppar näsan i mysterier. Den östgötska miljön är fortfarande där som en trevlig kuliss, men jag saknar ändå en mer centrerad tråd som boken kunde ha varit mer koncentrerad kring.

 

Men mer kommer naturligtvis från författaren och jag tror på henne. Hon kan konsten att skriva underhållande och det persongalleri hon har skapat är alltjämt intressant.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Peter Holgersson







Bränn marken

av Emma Nordlander

Norstedts 2022

ISBN 9789113119786, Inbunden, 309 sidor

 

Det här är Emma Nordlanders andra roman, men hennes debut som spänningsförfattare. Med den äran måste man säga. Det här är definitivt en av 2022 års bästa debutanter i genren.

Elin har suttit fyra år i fängelse. När hon frigivs flyttar hon hem till mamman som under tiden har tagit hand om Elins son. En son som nu är fem och absolut inte minns sin mor. Allting måste börja om, ett nytt förtroende måste byggas.

Elins mamma har en ny pojkvän som Elin alltmer anförtror sig åt. Ett triangeldrama av ovanlig och oväntad art stegrar spänningen. Som läsare väntar man på ett crescendo.  Författaren lyckas med små medel skapa en oväntad spänning som verkligen befrämjar sträckläsning.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Alice Johansson




Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1136

José Feliciano: Come Down Jesus In på listan 15 januari 1972 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 9