söndag 31 oktober 2010

Conny Svenning: Öga för tand - Bokomdöme

Öga för tand
Av Conny Svenning
Soleka förlag 2010

Kreditupplysningsbolaget UC, Upplysningscentralen, är i fokus i denna kriminalroman av Conny Svenning. En liga är ute efter den absoluta hämnden på detta företag som framställs lite som samhällets stora bov. Poliserna Valter Berg och Ria-Marika Ingvarsson jagar en liga som terroriserar samhället i allmänhet och UC i synnerhet. De lämnar alltid ett visitkort i form av texten Gäldstuga efter sig.

Boken är skriven i presens, men slirar märkligt nog ut i imperfekt då och då. Handlingen är lite spretig och omständlig boken skulle ha mått bra av att kortas ner avsevärt. Poliserna agerar lätt samhällsfarligt och känns inte helt trovärdiga.

Svenning har skrivit en hel del fackböcker tidigare, men debuterar nu som skönliiterär författare. Hans CV innehåller många yrken och han verkar vara lite av en diversearbetare. Han har varit allt från rockmusiker till kamerareparatör.

Till skillnad från många kriminalförfattare har han lyckats skriva ett slut som både är spännande och rejält överraskande. Han bryter verkligen med alla traditioner och genrens vanliga grepp i slutscenerna.

Betyg: 2 tomteluvor

1 kommentar:

Soleka sa...

Nisse, må vara att Conny Svenning har en diger lista över vad han gjort i sina dar, men han är docent i sociologi, det har du missat.
Soleka

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2