Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 4 februari 2011

Amanda Hellberg: Döden på en blek häst - Bokomdöme

Döden på en blek häst
Av Amanda Hellberg
Forum 2011
Amanda Hellbergs första bok Styggelsen fick mycket fin kritik. Den var mer en skräckroman än denna uppföljare. Nu får vi följa fortsättningen på historien om Maja Grå. (Hon heter faktiskt Grå, ett passande namn i en skräckroman). Men nu är det mer en detektivroman, förvisso med många övernaturliga inslag.

För att spä på skräckanknytningen ytterligare låter hon sin polis heta Stephen King. Den kopplingen antyder en viss humor. Men just humoristisk är det minsta denna bok är. Historien är ganska ruskig med en hel del blodiga och smått äckliga inslag. Maja Grå kan se det andra inte kan se, vilket är bokens genomgående tema. Det har hon ärvt från sin mor som blir mördad i den engelska kuststaden Brighton.

Amanda som tror att hennes mor dött tio år tidigare flyttar till Oxford för att studera konst. Hon konfronteras med sin mors förflutna och försöker ta reda på vad som hänt. Naturligtvis blir detta farligt för Maja eftersom mördaren finns alldeles för nära.

Vi får stor inblick i universitetsvärlden i allmänhet och konststudier i synnerhet. Följaktligen är den fantastiska boktiteln hämtad från en av William Turners mest kända konstverk Death On A Pale Horse. Författarens språk är poetiskt och fängslande. Hon beskriver Oxford med stor inlevelse, mycket tack vare att hon är bosatt där. Jag, som inte är så tänd på skräckromaner, tycker att en sådan här skräck-deckarkombination blir mycket läsvärd. Realism med skräckfyllda marmoreringar. http://www.amandahellberg.com/

Betyg: 4 tomteluvor

Inga kommentarer: