söndag 13 februari 2011

Hans Koppel: Kommer aldrig mer igen - Bokomdöme

Kommer aldrig mer igen
Av Hans Koppel
Telegram Bokförlag 2011
Hans Koppel skriver under pseudonym, han heter egentligen Petter Lidbeck. Det namnet använder han när han skriver barnböcker. Han har tidigare gett ut den rosade romanen Vi i villa, men detta är hans debut inom thrillergenren.

Och en thriller är det verkligen. Det är spännande från första till sista sidan. Författaren bygger upp en infernalisk och nagelbitande dramatik. Hans språk är mycket direkt och kryper in under läsarens hud. Som läsare är man också den enda som hela tiden vet vad som egentligen händer, men det minskar inte rysningarna, snarare tvärtom.

Mike bor med fru Ylva och barn i Helsingborgstrakten. Ylva försvinner, och naturligtvis riktas misstankarna mot hennes man, speciellt eftersom deras äktenskap knakat i fogarna. Att man ska hitta Ylva i livet blir mer och mer osannolikt. Men läsaren vet att hon lever. Och märkligt nog närmare Mike än någon kan ana. Dotterns saknad efter sin mamma är stor och gör boken mer gripande. Det är som vanligt svårt att läsa om barn som inte mår bra.

Författaren lyckas väl med att skapa en bok man inte vill lägga ifrån sig, trots att man är den enda som vet vad som händer. Det är tydligen tänkt att det ska bli film av denna thriller, och det kan man förstå. Här finns alla ingredienser för en riktig rysarsuccé.

Betyg: 4 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8