Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 17 februari 2011

Liselott Willén: Ingenstans under himlen - Bokomdöme

Ingenstans under himlen
Av Liselott Willén
Bonniers 2011

Liselott Willén är född och uppvuxen på Åland, men bor numera i Örebro. Hon är läkare, vilket inte är helt ovanligt bland svenska spänningsförfattare. Hon debuterade 2001 med Sten för sten och har sedan dess gett ut ett par romaner till.

Ingenstans under himlen är en psykologisk spänningsroman där författaren till viss del använder sina kunskaper inom läkaryrket. Hon skriver stramt, med oftast ganska korta och ofullständiga meningar. Sådana meningar som man hade fått underkänt för om man hade använt dem i uppsatsskrivningen i skolan. Men jag tycker det är mycket bra, även om det inte direkt uppmuntrar till snabbläsning. Författarinnan får läsaren att tänka efter, här ställs många frågor.

Christian Weber är en toppolitiker som starkt propagerar för att Sverige ska ha ett nationellt DNA-register. Saken ställs på sin spets när han själv i direktsänd TV tar ett DNA-prov. Ett prov som får träff i spaningsregistret och han blir häktad för ett tretton år gammalt mord på en ung flicka. Alla tvivlar på hans oskuld, framförallt när han försvinner spårlöst. Vi får följa hans frustration när allt omkring honom läggs i ruiner. Hur ska han få upprättelse? För han är väl oskyldig?

Med mycket små medel skapar Liselott Willén stor spänning. Som läsare är man mycket angelägen om att få veta hur detta ska sluta. Därför blir slutet, med alltför mycket action, lite av en antiklimax. Boken hade mått bättre av att den genomgående fått behålla sin psykologiskt resonerande handling.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: