Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

lördag 26 februari 2011

Martin Allwood: Josefin eller Drömmar och drömmar - Bokomdöme

Josefin eller Drömmar och drömmar
Av Martin Allwood
Persona Press 1997
Boken marknadsförs på framsidan som En ovanlig detektivroman. Så särskilt ovanlig är den nu inte. Den är ovanligt kort, ovanligt humorfri och tyvärr också ovanligt kvalitetsfri.

Baksidan är den bästa. Den besitter den humor som man anar ändå finns hos författaren. Där kan man t ex läsa att Skälmer Lång (s) rekommenderar boken eftersom han inte har läst den. Och Keth Laycock (y) säger att I don’t understand Swedish which made the novel particulary intriguing. Jag blev efter att ha last detta ganska nyfiken på boken, främst för att jag saknar humor i dagens kriminalromaner. Men tyvärr, där finns inte så mycket sådant att hämta.

Bokens huvudfigur heter Ferdinand de Fromage (lite humor i alla fall) och är en fransk schlagerkompositör. Hans mästerverk blir stulet och återfinns som signaturmelodi i en brasiliansk TV-serie. I jakten på brottslingen tvingas Ferdinand lämna den svenska staden Limbo (också humor) och bege sig ut i stora världen. Han åker givetvis till Rio och konfronteras med sköna damer, brottslingar och poliser. Hans kvinnosyn var förlegad redan när boken gavs ut för fjorton år sedan och han löser problemet på ett minst sagt osannolikt sätt.

Jag tar för givet att Martin Allwoods övriga produktion är bättre än denna. Han har skrivit många böcker i de mest skiftande ämnen. Han föddes 1916 och gick bort 1999.

Betyg: 1 tomteluva

Inga kommentarer: