Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 13 februari 2011

Gunnar Örnulf: Sista kuppen - Bokomdöme

Sista kuppen
Av Gunnar Örnulf
Lars Hökerbergs Förlag 1918
De flesta svenska deckare från denna tid har en hjälte som i mångt och mycket lånat sina drag från Sherlock Holmes. Så även denna. Man får veta vilka fantastiska fall Sven Ekenberg har löst. Man får veta hur intelligent och skarpsinnig han är. Men när det kommer till kritan, till bokens aktuella fall, blir han märkligt tafflig och handfallen. Han blir lurad om och om igen. Det är i och för sig mänskligt, men ändå oväntat för en sådan superdetektiv.

En mördad millionär och en bankkupp blir upptakten till ett äventyr som börjar i Stockholm och slutar i Mexico. Sven Ekenberg kämpar för att hålla jämna steg med bovarna, om de nu är bovarna. Därom finns det tvivel. En fager kvinna och lite halvrasistiska idéer hittar man också. Men så är det i deckare från denna tid. Författaren kommer definitivt inte upp i samma klass som Jul Regis och Robinson Wilkins.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer: