Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 18 februari 2011

Mats Ahlstedt: Dömd för livet - Bokomdöme

Dömd för livet
Av Mats Ahlstedt
Kabusa Böcker 2010
Mats Ahlstedts tredje kriminalroman utspelar sig i Marstrand med omnejd. Vi får för femte gången möta Sören Högström och Fatima Wallinder vid länskriminalen i Göteborg. Men deras roller är tämligen nedtonade till förmån för bokens huvudperson Tony som suttit inne 23 år för mord på sin flickvän.

Boken börjar när han friges och startar en intensiv jakt på den riktige mördaren. För oskyldig är han, det framgår tydligt. Även hans tidigare vänner anser att han inte har begått brottet, ganska oklart varför. Det är bara rättsväsendet som ihärdigt håller fast vid att han är brottslingen, och fortsättningsvis blir han därför misstänkt för de mord som nu begås.

Två av huvudvittnena vid den gamla rättegången återfinns brutalt mördade. Tony blir misstänkt och det förflutna kommer ikapp honom på många olika sätt. Tyvärr använder sig författaren av genrens vanliga schabloner och klichéer. Historien håller inte riktigt ihop. Alltför många slumpartade händelser och tillfälligheter för handlingen framåt. Att jag redan när den riktige brottslingen nämns i boken början kan lista ut att han är förövaren kan kanske tillskrivas mitt mångåriga läsande av deckare. Men det är lite irriterande.

Trots allt är det ganska spännande, men inte mer. Persongestaltningar, miljöbeskrivningar och intrig behöver putsas på för att Ahlstedts böcker ska lyfta till svensk deckarklass.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer: