Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 16 februari 2012

Dr. Mabuse - Filmomdöme

Dr Mabuse: Der Spieler, Del 1 och del 2
1922
Regi: Fritz Lang
Att filmen är fyra och en halv timma lång är naturligtvis avskräckande. Eftersom den är ganska omständigt berättad (stumfilmer blir gärna det), kunde den ändå ha kortats ner avsevärt.

Men det är verkligen en föregångsfilm när det gäller skräck och thriller. Dr Mabuse är en helt igenom ond människa som förorsakar omgivningen stor skada. Han går bostavligen över lik för att få det han vill ha, och tillsynes utan varken tvekan eller ånger. Han är dessutom en förklädnadens mästare. Med hjälp av en kortlek med foton på olika identiteter väljer han slumpvis sitt utseende för dagen. Men hans gärningar kommer till sist ikapp honom. När rättvisan början närma sig hemsöks han av sina offer. Vålnaderna får honom att helt bryta samman och han förvandlas till en lallande idiot.

Storregissören Fritz Lang har försökt pressa in så många genrer som han kan i filmen. Från actionavsnitt till ren slapstick, och han blandar också politik, konst, ironi, surrealism och till och med några nakenscener. Det blir många intryck, många positiva, men till sist är det bestående minnet av filmen att den var för lång.

Betyg: 2 tomteluvor 

Inga kommentarer: