Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 20 februari 2012

Ingrid Vistrand: Brottsplats Fridhem - Bokomdöme

Brottsplats Fridhem
Av Ingrid Vistrand
Storge förlag 2012
ISBN 9789197777452, Pocket, 104 sidor
Ingrid Vistrand är förmodligen Sveriges äldsta deckardebutant. Att ge sin första roman vid 82 års ålder är aktnings- och hedervärt. Dessutom har hon förlagt handlingen till vårt lands litterärt största mordlandskap för närvarande, Gotland. Hon har varit bosatt där sedan 1966.

Som ni ser i ingressen är detta ingen tegelsten direkt. Drygt hundra sidor, med stor stil, och dessutom några blanka sidor vid kapitelbyte. Man skulle nästan kunna kalla boken för en långnovell.

Ingrid Vistrand skriver i gammal 50-talsstil, även om handlingen är förlagd till nutid. En ung kvinna, Kerstin, åker på semester ensam till ett pensionat på Gotland. Hon upptäcker ett lik på stranden och blir indragen i mördarjakten. En klassisk handling om en ung ensam flicka som hamnar i fara. Att hon cyklar till nöjesplatsen där det bjuds på tangoafton gör det bara än mer 50-talslikt.

Kerstin har en dator, men ingen mobiltelefon. Ganska osannolikt kan man tycka. Hon hotas av mördarna och blir kär i polisen. Egentligen är det ganska gulligt. Vistrand skriver målande, men ibland blir språket stackatoliknande. Jag är ändå full av respekt för hennes debutverk.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer: