Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 7 februari 2012

Nils Wahlbom: De tre gracerna - Bokomdöme

De tre gracerna
Av Nils Wahlbom (bearbetat av Kjell E. Genberg)
MBF Bokförlag 2011
ISBN 9789185635368, Pocket, 220 sidor
Nils Wahlbom avled 1993. Han efterlämnade ett manuskript till en deckare med namnet Snögubben. Det blev liggande ända till hans arvingar lämnade det till författaren Kjell E. Genberg för bearbetning. Det gjorde de rätt i, även om jag inte förstår varför titeln har ändrats.

Boken är skriven i mitten på 1950-talet och det märks. Den bär tydliga spår av Trenter, Lang och Suneson. Naturligtvis är det en pusseldeckare även om man får följa polisens arbete ganska detaljerat.

Lika självklart är att i centrum står en ung flicka som finner det första offret. Och javisst, hon blir lite betuttad i en av poliserna. Men det är bara så det ska vara, man skrev på det viset vid denna tid. Det mesta tilldrar sig i överklassmiljö. Lägenhet i Stockholm och villa på Lidingö.

Den unga Anja finner sin uppdragsgivare död i hissen när hon sitter barnvakt. Men liket är försvunnet när polisen kommer. Anja får hotbrev och poliserna Åberg och Berger får många mysterier att utreda.

Som stockholmsskildring från 50-talet är boken intressant. Som deckare från samma tid är den i den stil man förväntar sig. Och den skäms inte för sig. För den som uppskattade de böcker som kom ut under 50-talet är detta ett guldkorn och det är bara ledsamt att det bara blev denna enda bok.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: