Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 22 februari 2012

Robert Kviby: De korrupta - Bokomdöme

De korrupta
Av Robert Kviby
Telegram Bokförlag 2012
ISBN 9789186183530, Inbunden, 311 sidor
Ännu en romandebutant i form av Robert Kviby, 35-årig stockholmare. http://www.robertkviby.se/ Det har blivit allt vanligare bland svenska deckarförfattare att skriva om en annan tid än nuet. Kviby har förlagt handlingen till Stockholm 1989. Det mest påtagliga när man gör så är alltid bristen på mobiltelefoner, som ju har förändrat våra liv dramatiskt.

Flera prostituerade blir mördade och den gravida journalisten Annie Lander söker efter spår. Men hon försvinner spårlöst och hennes ganska bohemiske man Max börjar söka efter henne. Han blir då själv misstänkt av polisen, och märker också att han upprör samhällets toppar.

Det är spännande och ganska dramatiskt skrivet. Som läsare har man hela tiden mer information om händelseförloppet än huvudpersonerna även om en del bovar döljer sig där de inte borde. För att handla om slutet av åttiotalet är det förvånansvärt ont om tidsmarkörer. Sådana hade höjt läsvärdet betydligt.

Dessutom har författaren använt sig av ett lite för stort antal oförklarliga sammanträffanden. Det gör att handlingen spretar lite, den kunde ha varit mer logiskt sammanhållen.

Men det finns en thrillerpotential som med lite bearbetning kan nå högre höjder. Och författaren lämnar med sin avslutning av boken en rejäl öppning för en fortsättning.

Betyg: 3 tomteluvor

Foto: Charlie Bennet

Inga kommentarer: