onsdag 11 mars 2009

Filmutställning

Kärleken pulserar, ungdomen slår sig fri och stadens skuggsidor blottas. Stockholm spelar ut hela sitt register i filmens värld! Sedan kameran rullade för första gången på Djurgården 1896, har Stockholm spelat huvudrollen i den svenska filmhistorien. Men vad är egentligen en Stockholmsfilm? I huvudrollen: Stockholm består av många små biografer med olika teman. Spelfilm blandas med dokumentärfilm, porträtt, filmaffischer, kostymer och rekvisita från stockholmsfilmens underbara värld.På Stockholms Stadsmuseum visas nu en fantastisk utställning med film, rekvisita mm från den cinematografiska historien med tonvikt på Stockholm. Eftersom det är fri entré betar jag av en bit i taget på luncherna. Jag kommer att få hålla på länge. Gå dit!!!

TEMAN:
Farlig ungdom Om 50-talsvärstingar i Rålis, mods på Plattan och kickers i Kungsan. Och Alice Babs.
Kärlekens Stockholm På film är Stockholm proppfullt av pussande par. Men vad händer med den kärlek som föds bland asfalt och betong? Är kärleken på landsbygden renare?
Brottsplats Stockholm Biljakter, vansinnesskjutningar och en störtande helikopter vid Odenplan. Hur farligt är det egentligen i Stockholm?
Högt och lågt i Stockholm Resan till Stockholm kan innebära både djärva flygningar högt över stan och djupdykningar långt ner i rännstenen.
Stockholmsskildrare Många regissörer använder Stockholm som scenografi. Förkrossande vackra vyer kan stå i effektfull kontrast till den djupaste tragik. Ofta är staden en symbol för ett hem, en förälder eller en plats där man hör hemma. Dessutom visas pinfärska stockholmsskildringar från unga, nya stockholmare...

I utställningen visas klipp från bland många andra filmer: Sommaren med Monika, Mannen på taket, Vinterviken, Swing it magistern, En kärlekshistoria, Beckfilmerna, Adam och Eva och Queen of the Baltic (Stockholm i färg från 1932!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag var där och tittade på denna utställning redan i lördags. Håller med Gå och se den.

Malin Persson Giolito: Motiv - Bokomdöme

  Motiv Av Malin Persson Giolito Wahlström & Widstrand 2024 ISBN 9789146241591, Inbunden, 316 sidor Efter den monumentala succén med Stö...