onsdag 31 januari 2018

Gunborg Sahlin: Tro - Bokomdöme



Tro

Av Gunborg Sahlin

Drömmars Förlag 2018
ISBN 9789197755924, E-bok

Finns även i tryckt format ISBN 9789197785948, Häftad 232 sidor

Jag blir inte riktigt klok på den här boken. Jag vet inte riktigt vad jag ska tro och tycka. Är den naivt skriven eller är språket tänkt att vara naivt för att beskriva huvudpersonen. Den handlar om den lilla flickan Rakel, som sedan själv byter namn till Tethy. Vi får följa hennes unga år och vidare en bit in i tonåren.

På sätt och vis är boken berättad i två delar och på två olika sätt. Eftersom det är skildrat ur Rakels synvinkel är det till en början skrivet på ett förhållandevis barnsligt språk. Även de vuxnas agerande och dialog är skrivet på samma sätt, vilket är lite förbryllande. Rakel har ingen lätt uppväxt. Hennes föräldrar vill knappt veta av henne och hon tyr sig till sin faster som är en av de få som visar henne lite värme. Men Rakel får under en tid bo på ett barnhem där hon inte trivs och blir illa behandlad.

När Rakel, eller Tethy som hon då heter, kommer upp i tonåren blir hennes liv på intet sätt lättare. Hon bor hos sin faster, men i skolan trivs hon inte och få av hennes kamrater accepterar henne. Nu är berättarspråket präglat av hur en arg tonåring låter.

Tethy är annorlunda. Hon går sin egen väg, har egna idéer om livet och om framtiden. Hon ljuger för att klara sig ur knipor och för att åstadkomma det hon vill. Men allra mest ljuger hon för sig själv, främst genom att låta fantasier bli sanningar.

Boken är kort, vilket medför att ingen del av Rakel/Tethys liv blir noggrant belyst. De nedslag som författaren gör att läsaren ändå får en hygglig inblick i flickans eländiga, ensamma och självupptagna sagovärld. En värld som är präglad av de billiga noveller hon läser. Precis som i de vill hon leva sitt liv.

Betyg: 3 tomteluvor

Märkliga skivomslag 644

Det blir nog billigare att köpa den här plattan än att gå till en hjärnskrynklare.

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

måndag 29 januari 2018

Dag Öhrlund: Se till mig som liten är - Bokomdöme



Se till mig som liten är
Av Dag Öhrlund
Lind & Co 2018
ISBN 9789177791294, Inbunden, 571 sidor

Dag Öhrlund fortsätter på egen hand med den fjärde boken om polisen Ewert Truut. Titeln har en religiös barnanknytning liksom den förra boken hade, Tryggare kan ingen vara. Jag måste säga att jag uppskattar denna författare bäst utan sin kompanjon Dan Buthler, tillsammans skriver de romanerna om psykopaten Christopher Silfverbielke.

Även om boken naturligtvis är på tok för lång förmår Dag Öhrlund bygga upp en spänning som varar boken igenom. Ämnet denna gång är människohandel och sexuella övergrepp. Författaren berättar sin historia genom polisens och än mer från brottslingarnas synvinkel. Det är lite synd att läsaren därmed får gissa sig till det skitiga och skrämmande i barnens upplevelser.

Boken avslutas med en lång faktaartikel om den vidriga människohandeln. Den innehåller en del kritik mot dagens politiker, vilket också romanen är full av.  

Ewert kastas rakt in i dramatiska händelser. En ung flicka skjuter nästan ihjäl honom och därefter blir en av hans vänner brutalt mördad. Osannolikt nog finns det kopplingar mellan de båda fallen. Den lilla tremannaavdelningen inom polisen som leds av Truut består också av Måns, som är sambo med Ewerts son, och Carolina som är på väg in i ett förhållande.

Alla dessa tre har olika relationsproblem som de grubblar på. Just dessa stycken är inte Dag Öhrlunds styrka. Han är desto bättre på att skapa dramatik, action och spänning runt jakten på brottslingarna.

I denna bok, jämfört med tidigare, har författaren tonat ner de explicita sexscenerna. Det är bra. De som nu finns har mer relevans för intrigen och passar därför bättre i sammanhanget. Lite humor kan man alltid förvänta sig av Dag Öhrlund. Ewert Truut är lite komisk i sig, med sitt gammeldags och konservativa tänkande. Ett surkart med guldhjärta. Dessutom har författaren skrivit in sig själv i intrigen. Han har också döpt rikspolischefen till Elias Danielsson. Fniss!

Ewert Truut har blivit en välsedd gäst på mitt deckarbord. Att han oftast får vara en av de första som visar sig på det nya året är inte heller fel. Ewert är en trivsam gubbe med grymt många hisnande och spännande äventyr på gång.

Betyg: 3 tomteluvor 



Foto: Knut Koivisto

Veckans Tio i Topplåt 482

Sandie Shaw: Wight Is Wight
In på listan 18 juli 1970
Låg kvar i 10 veckor, Högsta placering: 3

fredag 26 januari 2018

Anne-Marie Schjetlein: Döden ingen ser - Bokomdöme



Döden ingen ser
Av Anne-Marie Schjetlein
Bokförlag, 2017
ISBN 9789176295762, Inbunden, 336 sidor



Författaren har arbetat som operationssjuksköterska och hon gräver verkligen där hon står. Stort fokus i hennes tredje kriminalroman ligger på verksamheten på ett sjukhus. Huvudpersonerna är läkare och sköterskor och det mesta av intrigen kretsar kring dem på olika sätt.

Kirurgen Anders Nylund känner sig pressad från flera håll. Dels i det privata livet, men också på jobbet där tiden aldrig tycks räcka till. Dessutom inträffar flera dödsfall i just hans grupp vilket gör att han oroar sig för sin egen säkerhet.

Privatlivet får ta stor plats i handlingen, kanske för mycket ibland. Deckarintrigen är förvisso hyggligt välkonstruerad men blir ändå delvis sidoordnad och ibland lite krystad. Det är ingen polisroman. Utredningen av morden får läsaren följa från sidan och endast delvis i det direkta polisarbetet.

Problemet med stress och underbemanning inom sjukvården är ett ämne som är centralt i romanen. Ett par barn blir felbehandlade med ödesdigra konsekvenser. I de styckena i boken lyckas författaren allra bäst.

Skådeplats är Halmstad och Tylösand, men miljöbeskrivningarna är få. Fokus ligger på karaktärerna. Dessa är oftast lättlästa. God eller ond och inte så många gråskalor. Även om de onda ibland visar lite humanare sidor (och tvärtom), och då utan att anledningen därtill är helt klar.

Anne-Marie Schjetlein är en skicklig deckarförfattare som borde få lika mycket uppmärksamhet som hennes kvinnliga kollegor som skriver kombinerade kriminal- och relationsdramer som t ex Läckberg och Jungstedt.

Betyg: 3 tomteluvor 



Foto: Creative Commons/Model Lab Gothenburg AB

Veckans Tio i Topplåt 481

Joan Baez: Let It Be
In på listan 19 februari 1972
Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8

onsdag 24 januari 2018

Kristina Appelqvist: Den fjärde pakten - Bokomdöme



Den fjärde pakten
Av Kristina Appelqvist
Piratförlaget 2018
ISBN 9789164205384, Inbunden, 373 sidor

Författaren återkommer med den fjärde delen om litteraturforskaren Helena Waller på Skövde Universitet. Dessutom kommer rektor Emma Lundgren tillbaka från barnledighet. Henne känner läsarna igen från Kristina Appelqvists tidigare serie.

Det är fortsatt en hög mysfaktor i dessa böcker även om hemska saker inträffar. Emma får problem med universitetsledning och dekaner när hon återvänder. Hon känner sig motarbetad och det verkar som om det finns krafter som vill ha bort henne från rektorsstolen.

En student faller ner från universitetets klocktorn. Varför? Olyckshändelse, självmord eller mord? Det verkar vara svårt att få grepp om händelsen. Polisen står undrande, men på universitetet har man annat att fokusera på. En mecenat vill skänka ett mycket stort belopp för att bekosta ett forskningscenter. Turerna kring detta är dolda i dimma. Emma och Helena tvivlar på att allt gått riktigt till.

Universitetsledningen reser till Nice för att konferera. Notan blir skyhög. Vem ska betala? Ytterligare frågetecken dyker upp. En journalist i Skövde kommer händelserna på spåren och allt drivs mot sin spets.

Universitets problem är det som driver boken, det är också dessa som blir mest intressanta, spännande och initierade. Själv mordhistorien får inte ta stor plats, kanske för liten för att det ska bli en riktig deckare. Men naturligtvis, mord, utredning och uppklarnande rättfärdigar naturligtvis att boken ska ha den benämningen.

Att Kristina Appelqvist har sina fans kan man förstå. Hon skriver en slags gammeldags deckare på ett trevligt och underhållande sätt, där hennes välgestaltade karaktärer blir alltmer familjära för läsarna. Hur det ska gå för Helena och Emma känns minst lika viktigt som att lösa eventuella våldsdåd.

Betyg: 3 tomteluvor 


Foto: Anna-Lena Ahlström
 

Märkliga skivomslag 643

Kanske lite Freudianskt tänkande här från Eddie?

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

måndag 22 januari 2018

Sara Larsson: Aldrig mer - Bokomdöme



Aldrig mer
Av Sara Larsson
Norstedts 2018
ISBN 9789113082738, Inbunden, 432 sidor

Sara Larsson följer upp Den första lögnen med en spänningsroman om sexhandel och trafficking. Det har blivit ett vanligare och vanligare ämne i böcker i genren. Det behövs, problemet är något som uppmärksammas alltför lite.

Sexköp är förvisso straffbart i Sverige, men straffen är låga och därmed läggs antagligen inte så mycket kraft på att lagföra brottslingarna. Trafficking är i sin tur beroende av efterfrågan, sexköpare alltså. Globalt är över en miljon barn slavar i sexhandeln, om inte fler. Det är en av världens största brottskategorier.

Mycket i denna bok kretsar kring den unga rumänskan Andreea. Hur hon så småningom hamnar i Stockholm. Hur hon utnyttjas sexuellt. Hur hon misshandlas. Hur hon så småningom försöker bryta sig loss. Att följa hennes liv är hemsk läsning. Där har Sara Larsson lyckats fånga Andreeas helvete, men kanske är verkligheten ännu värre.

De övriga huvudpersonerna i boken är Patrik och Ted. Ted är en notorisk sexköpare. Han bedrar både sig själv och sin fru. När han konfronteras med sin eget beteende försöker han göra något åt det. Patrik arbetar på prostitutionsgruppen som samarbetar med polisen för att få torskar att ändra sitt beteende. Han har en gammal skuld att betala och försöker betala den med sitt arbete. Gestaltningarna av dessa båda är mer vaga, jag får inte riktigt grepp om dem.

Romanens ämne är som sagt extremt angeläget. Jag tycker tyvärr att författaren inte når ända fram. Det är förvisso en mycket spännande historia, och Andreeas öde är det som driver boken framåt. Men jag hade önskat mig en vidrigare och skitigare historia. Verkligheten är med all säkerhet värre än denna ändå hemska historia.

Betyg: 3 tomteluvor 


Foto: Göran Segeholm
 

Veckans Tio i Topplåt 480

The Beach Boys: Surfin' U.S.A.
In på listan 8 juni 1963
Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 6

fredag 19 januari 2018

Veckans Tio i Topplåt 479

The Beatles: The Ballad Of John And Yoko
In på listan 14 juni 1969
Låg kvar i 8 veckor, Högsta placering: 2

onsdag 17 januari 2018

Helena Kubicek Boye: Innan snön faller - Bokomdöme



Innan snön faller
Av Helena Kubicek Boye
Bokfabriken 2018
ISBN 9789176298091, Inbunden, 335 sidor

Dags för en debutant. Det är alltid lika trevligt, och det kommer ganska många varje år. 2017 var ett exceptionellt bra år för förstagångsskrivare.

Den här författaren har arbetat inom öppenvårdspsykiatrin på Säters sjukhus. Det är en plats som ger många associationer och får många att rysa. Helena Kubicek Boye har tagit rådet att gräva där man står på allvar och förlagt handlingen i sitt förstlingsverk dit.

Det är också det som ger boken märg och intresse, beskrivningarna av arbetet där både i nutid och historiskt. Att som läsare få följa med i de rum som är så hemliga och i den verksamhet som förknippas med så mycket hysch-hysch är den verkliga behållningen vid läsandet.

Anna Varga är nyutexaminerad psykolog och får till sin förvåning en ansvarsfull tjänst på Säters sjukhus. När hon väl är installerad börjar mystiska saker hända. Anna får en rad kryptiska meddelanden och en patient blir mördad. Det ska finnas ett mytomspunnet rum 55 som ingen pratar om. Och ingen är säker på var det ligger.

Anna lierar sig med olika personer, både inom och utom sjukhuset. Men är alla att lita på? Vilka kan hon anförtro sina tankar? Eller är allt bara inbillning och suggestion?

Intrigen är lite blåögt och troskyldigt berättad, nästan som en ungdomsroman. Det blir inte tillräckligt läskigt helt enkelt. Karaktärerna är godtrogna och inte så djupt gestaltade. Det finns saker att arbeta med för författaren.

Det ska enligt Helena Kubicek Boye bli fler böcker om Anna Varga. Jag hoppas då att hon fortsätter på Säters sjukhus, där finns mer att utforska. Dessutom får gärna någon av de andra karaktärerna ta mer plats och kliva fram i rampljuset.

Betyg: 2 tomteluvor 



Foto: Charlotte Strömwall

Märkliga skivomslag 642

Åtta stycken Maneken Pis. Det är inte utan att man blir lite pinknödig.

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

tisdag 16 januari 2018

Louise Boije af Gennäs: Blodlokan - Bokomdöme



Blodlokan
Av Louise Boije af Gennäs
Bookmark 2018
ISBN 9789188545732, Inbunden, 448 sidor

Författaren är tidigare känd för sina relationsromaner och för att ha skrivit manus till TV-serier som Rederiet och Nya tider. Nu ger hon sig in i spänningsgenren med en serie som hon har valt att kalla Motståndstrilogin

Att det ska bli en fortsättning är självklart när man har läst boken. Många lösa ändar dinglar efter den sista sidan och nyfikenheten hos läsaren är väckt.

Huvudperson är Sara, som har några traumatiska upplevelser bakom sig i Örebro. Hon flyttar till Stockholm och hyr in sig i ett sunkigt rum och börjar arbeta på ett café i Sundbyberg. Men lyckan tycks lysa över henne. Hon blir bekant med Bella som ordnar ett nytt flashigt jobb till henne och låter henne flytta in i sin Östermalmslägenhet.

Allt verkar frid och fröjd, men den ena underligheten och mystifikationen inträffar som får Sara att betvivla sin egen mentala hälsa. Man blir tidigt på det klara med att någon är ute efter henne. Det verkar vara en historia som hämtad från filmen Gasljus med Ingrid Bergman. Sara blir mer och mer desperat och till sist inträffar även ett par dödsfall. Mycket av vad som händer verkar återfalla på hennes far, som nyligen har blivit innebränd, eller har han det? Fadern har efterlämnat en del dokument som behandlar olika historiska skandaler och rättshaverier i Sverige.

Karaktären Sara är intressant, och även en del av bifigurerna imponerar i sin träffsäkerhet. Men hon är på tok för naiv, det som borde vara självklart tar för lång tid för henne att inse. Det hon utsetts för är alltför uppenbart för att hon ska missa det och det reducerar tyvärr trovärdigheten. De olika händelserna som fadern dokumenterat är angelägna att påminna om, de tål att belysas igen. Men Palmemordet känns lite uttjatat, den händelsen behandlas ändå fortfarande i ett par tre kriminalromaner om året.

Trilogin lovar mer, jag är mycket nyfiken på fortsättningen. Jag vill veta vilka som verkligen är onda och goda i Saras omgivning, och jag är verkligen sugen på att följa hennes vidare äventyr.

Betyg: 3 tomteluvor  


måndag 15 januari 2018

Veckans Tio i Topplåt 478

The Ronettes: Be My Baby
In på listan 2 november 1963
Låg kvar i 9 veckor, Högsta placering: 4

fredag 12 januari 2018

Veckans Tio i Topplåt 477

Hedgehoppers Anonymous: Don't Push Me
In på listan 29 januari 1966
Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8

onsdag 10 januari 2018

Märkliga skivomslag 641

Egentligen är det här omslaget för fint för att vara med här, men jag anar ugglor i mossen.

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

måndag 8 januari 2018

Veckans Tio i Topplåt 476

Sonny James: Running Bear
In på listan 28 juni 1969
Låg kvar i 12 veckor, Högsta placering: 2

fredag 5 januari 2018

Veckans Tio i Topplåt 475

Dave Clark Five: Bits And Pieces
In på listan 14 mars 1964
Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 7

onsdag 3 januari 2018

Märkliga skivomslag 640

Inte för att jag vet vad gruppen heter, men de verkar ha ganska fredliga och harmlösa vapen.

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

måndag 1 januari 2018

Lennart Brohed: Utan bevis - Bokomdöme



Utan bevis
Av Lennart Brohed
Privattryck, 2017
ISBN 9789163920097, Häftad, 235 sidor

Lennart Brohed kan man lita på. Han kommer troget ut med en Göran Persson-deckare varje år. Detta är den fjortonde, men kronologiskt sett den tredje. De senaste åren har författaren skrivit om konstapel Perssons tidiga poliskarriär. Redan som ung får han polischefen Nordenhööks förtroende, kanske ses det med inte helt blida ögon av kollegorna.

Anledning är helt enkelt att konstapeln är klipsk, klok och diplomatisk. Tillsammans med sin erfarne, men late, chef löser han de mest komplicerade fall. De tidiga böckerna behandlade Lysekil under 30- och 40-talet. Nu när författaren har valt att göra några prequel är det 1916 – 1918 som pockar på uppmärksamhet.

Lennart Broheds utmärkta romaner är alltid illustrerade med reklaminslag från Lysekilsposten som på ett målande sätt visar hur livet såg ut på den tiden. Kriminalhistorierna är fyndiga och läsaren får ett realistiskt intryck. Insynen i den tidens polisarbete är både upplysande och informativt.

Dessutom återfinns en stillsam behaglig humor som jag finner ytterst angenäm. Trots att det är hemskheter som behandlas läser jag med ett litet leende på läpparna. Småstadsskildringen är också något som författaren har lyckats med. Man får se Lysekil i ett retrospektivt ljus som man inte kan annat än bli bedårad av.

En styckad kvinnokropp hittas i en resväska, eller snarare torson av henne. Vem är hon? Ingen är anmäld försvunnen. Var är de övriga kroppsdelarna? Vem har begått ett sådant bestialiskt brott? Nordenhöök och Persson konfronteras med sitt kanske svåraste fall. Med enträget polisarbete närmar de sig sanningen, misstankarna kastas från den ena till den andre och utredningen tar flera oväntade svängar.

Lennart Brohed blir 78 år nu på onsdag men jag hoppas att det inte ska hindra honom från att även nästa år leverera en Göran Persson-deckare. De gör mig på gott humör och de får inte ens i närheten den uppmärksamhet som de är värda.

Betyg: 4 tomteluvor  


Veckans Tio i Topplåt 474

The Falcons: Swingin' Safari
In på listan 17 november 1962
Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 5

Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7