Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 24 januari 2018

Kristina Appelqvist: Den fjärde pakten - BokomdömeDen fjärde pakten
Av Kristina Appelqvist
Piratförlaget 2018
ISBN 9789164205384, Inbunden, 373 sidor

Författaren återkommer med den fjärde delen om litteraturforskaren Helena Waller på Skövde Universitet. Dessutom kommer rektor Emma Lundgren tillbaka från barnledighet. Henne känner läsarna igen från Kristina Appelqvists tidigare serie.

Det är fortsatt en hög mysfaktor i dessa böcker även om hemska saker inträffar. Emma får problem med universitetsledning och dekaner när hon återvänder. Hon känner sig motarbetad och det verkar som om det finns krafter som vill ha bort henne från rektorsstolen.

En student faller ner från universitetets klocktorn. Varför? Olyckshändelse, självmord eller mord? Det verkar vara svårt att få grepp om händelsen. Polisen står undrande, men på universitetet har man annat att fokusera på. En mecenat vill skänka ett mycket stort belopp för att bekosta ett forskningscenter. Turerna kring detta är dolda i dimma. Emma och Helena tvivlar på att allt gått riktigt till.

Universitetsledningen reser till Nice för att konferera. Notan blir skyhög. Vem ska betala? Ytterligare frågetecken dyker upp. En journalist i Skövde kommer händelserna på spåren och allt drivs mot sin spets.

Universitets problem är det som driver boken, det är också dessa som blir mest intressanta, spännande och initierade. Själv mordhistorien får inte ta stor plats, kanske för liten för att det ska bli en riktig deckare. Men naturligtvis, mord, utredning och uppklarnande rättfärdigar naturligtvis att boken ska ha den benämningen.

Att Kristina Appelqvist har sina fans kan man förstå. Hon skriver en slags gammeldags deckare på ett trevligt och underhållande sätt, där hennes välgestaltade karaktärer blir alltmer familjära för läsarna. Hur det ska gå för Helena och Emma känns minst lika viktigt som att lösa eventuella våldsdåd.

Betyg: 3 tomteluvor 


Foto: Anna-Lena Ahlström
 

Inga kommentarer: