Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 31 januari 2018

Gunborg Sahlin: Tro - BokomdömeTro

Av Gunborg Sahlin

Drömmars Förlag 2018
ISBN 9789197755924, E-bok

Finns även i tryckt format ISBN 9789197785948, Häftad 232 sidor

Jag blir inte riktigt klok på den här boken. Jag vet inte riktigt vad jag ska tro och tycka. Är den naivt skriven eller är språket tänkt att vara naivt för att beskriva huvudpersonen. Den handlar om den lilla flickan Rakel, som sedan själv byter namn till Tethy. Vi får följa hennes unga år och vidare en bit in i tonåren.

På sätt och vis är boken berättad i två delar och på två olika sätt. Eftersom det är skildrat ur Rakels synvinkel är det till en början skrivet på ett förhållandevis barnsligt språk. Även de vuxnas agerande och dialog är skrivet på samma sätt, vilket är lite förbryllande. Rakel har ingen lätt uppväxt. Hennes föräldrar vill knappt veta av henne och hon tyr sig till sin faster som är en av de få som visar henne lite värme. Men Rakel får under en tid bo på ett barnhem där hon inte trivs och blir illa behandlad.

När Rakel, eller Tethy som hon då heter, kommer upp i tonåren blir hennes liv på intet sätt lättare. Hon bor hos sin faster, men i skolan trivs hon inte och få av hennes kamrater accepterar henne. Nu är berättarspråket präglat av hur en arg tonåring låter.

Tethy är annorlunda. Hon går sin egen väg, har egna idéer om livet och om framtiden. Hon ljuger för att klara sig ur knipor och för att åstadkomma det hon vill. Men allra mest ljuger hon för sig själv, främst genom att låta fantasier bli sanningar.

Boken är kort, vilket medför att ingen del av Rakel/Tethys liv blir noggrant belyst. De nedslag som författaren gör att läsaren ändå får en hygglig inblick i flickans eländiga, ensamma och självupptagna sagovärld. En värld som är präglad av de billiga noveller hon läser. Precis som i de vill hon leva sitt liv.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: