Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 26 januari 2018

Anne-Marie Schjetlein: Döden ingen ser - BokomdömeDöden ingen ser
Av Anne-Marie Schjetlein
Bokförlag, 2017
ISBN 9789176295762, Inbunden, 336 sidorFörfattaren har arbetat som operationssjuksköterska och hon gräver verkligen där hon står. Stort fokus i hennes tredje kriminalroman ligger på verksamheten på ett sjukhus. Huvudpersonerna är läkare och sköterskor och det mesta av intrigen kretsar kring dem på olika sätt.

Kirurgen Anders Nylund känner sig pressad från flera håll. Dels i det privata livet, men också på jobbet där tiden aldrig tycks räcka till. Dessutom inträffar flera dödsfall i just hans grupp vilket gör att han oroar sig för sin egen säkerhet.

Privatlivet får ta stor plats i handlingen, kanske för mycket ibland. Deckarintrigen är förvisso hyggligt välkonstruerad men blir ändå delvis sidoordnad och ibland lite krystad. Det är ingen polisroman. Utredningen av morden får läsaren följa från sidan och endast delvis i det direkta polisarbetet.

Problemet med stress och underbemanning inom sjukvården är ett ämne som är centralt i romanen. Ett par barn blir felbehandlade med ödesdigra konsekvenser. I de styckena i boken lyckas författaren allra bäst.

Skådeplats är Halmstad och Tylösand, men miljöbeskrivningarna är få. Fokus ligger på karaktärerna. Dessa är oftast lättlästa. God eller ond och inte så många gråskalor. Även om de onda ibland visar lite humanare sidor (och tvärtom), och då utan att anledningen därtill är helt klar.

Anne-Marie Schjetlein är en skicklig deckarförfattare som borde få lika mycket uppmärksamhet som hennes kvinnliga kollegor som skriver kombinerade kriminal- och relationsdramer som t ex Läckberg och Jungstedt.

Betyg: 3 tomteluvor Foto: Creative Commons/Model Lab Gothenburg AB

Inga kommentarer: