Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 29 januari 2018

Dag Öhrlund: Se till mig som liten är - BokomdömeSe till mig som liten är
Av Dag Öhrlund
Lind & Co 2018
ISBN 9789177791294, Inbunden, 571 sidor

Dag Öhrlund fortsätter på egen hand med den fjärde boken om polisen Ewert Truut. Titeln har en religiös barnanknytning liksom den förra boken hade, Tryggare kan ingen vara. Jag måste säga att jag uppskattar denna författare bäst utan sin kompanjon Dan Buthler, tillsammans skriver de romanerna om psykopaten Christopher Silfverbielke.

Även om boken naturligtvis är på tok för lång förmår Dag Öhrlund bygga upp en spänning som varar boken igenom. Ämnet denna gång är människohandel och sexuella övergrepp. Författaren berättar sin historia genom polisens och än mer från brottslingarnas synvinkel. Det är lite synd att läsaren därmed får gissa sig till det skitiga och skrämmande i barnens upplevelser.

Boken avslutas med en lång faktaartikel om den vidriga människohandeln. Den innehåller en del kritik mot dagens politiker, vilket också romanen är full av.  

Ewert kastas rakt in i dramatiska händelser. En ung flicka skjuter nästan ihjäl honom och därefter blir en av hans vänner brutalt mördad. Osannolikt nog finns det kopplingar mellan de båda fallen. Den lilla tremannaavdelningen inom polisen som leds av Truut består också av Måns, som är sambo med Ewerts son, och Carolina som är på väg in i ett förhållande.

Alla dessa tre har olika relationsproblem som de grubblar på. Just dessa stycken är inte Dag Öhrlunds styrka. Han är desto bättre på att skapa dramatik, action och spänning runt jakten på brottslingarna.

I denna bok, jämfört med tidigare, har författaren tonat ner de explicita sexscenerna. Det är bra. De som nu finns har mer relevans för intrigen och passar därför bättre i sammanhanget. Lite humor kan man alltid förvänta sig av Dag Öhrlund. Ewert Truut är lite komisk i sig, med sitt gammeldags och konservativa tänkande. Ett surkart med guldhjärta. Dessutom har författaren skrivit in sig själv i intrigen. Han har också döpt rikspolischefen till Elias Danielsson. Fniss!

Ewert Truut har blivit en välsedd gäst på mitt deckarbord. Att han oftast får vara en av de första som visar sig på det nya året är inte heller fel. Ewert är en trivsam gubbe med grymt många hisnande och spännande äventyr på gång.

Betyg: 3 tomteluvor Foto: Knut Koivisto

Inga kommentarer: