Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 1 januari 2018

Lennart Brohed: Utan bevis - BokomdömeUtan bevis
Av Lennart Brohed
Privattryck, 2017
ISBN 9789163920097, Häftad, 235 sidor

Lennart Brohed kan man lita på. Han kommer troget ut med en Göran Persson-deckare varje år. Detta är den fjortonde, men kronologiskt sett den tredje. De senaste åren har författaren skrivit om konstapel Perssons tidiga poliskarriär. Redan som ung får han polischefen Nordenhööks förtroende, kanske ses det med inte helt blida ögon av kollegorna.

Anledning är helt enkelt att konstapeln är klipsk, klok och diplomatisk. Tillsammans med sin erfarne, men late, chef löser han de mest komplicerade fall. De tidiga böckerna behandlade Lysekil under 30- och 40-talet. Nu när författaren har valt att göra några prequel är det 1916 – 1918 som pockar på uppmärksamhet.

Lennart Broheds utmärkta romaner är alltid illustrerade med reklaminslag från Lysekilsposten som på ett målande sätt visar hur livet såg ut på den tiden. Kriminalhistorierna är fyndiga och läsaren får ett realistiskt intryck. Insynen i den tidens polisarbete är både upplysande och informativt.

Dessutom återfinns en stillsam behaglig humor som jag finner ytterst angenäm. Trots att det är hemskheter som behandlas läser jag med ett litet leende på läpparna. Småstadsskildringen är också något som författaren har lyckats med. Man får se Lysekil i ett retrospektivt ljus som man inte kan annat än bli bedårad av.

En styckad kvinnokropp hittas i en resväska, eller snarare torson av henne. Vem är hon? Ingen är anmäld försvunnen. Var är de övriga kroppsdelarna? Vem har begått ett sådant bestialiskt brott? Nordenhöök och Persson konfronteras med sitt kanske svåraste fall. Med enträget polisarbete närmar de sig sanningen, misstankarna kastas från den ena till den andre och utredningen tar flera oväntade svängar.

Lennart Brohed blir 78 år nu på onsdag men jag hoppas att det inte ska hindra honom från att även nästa år leverera en Göran Persson-deckare. De gör mig på gott humör och de får inte ens i närheten den uppmärksamhet som de är värda.

Betyg: 4 tomteluvor  


Inga kommentarer: