Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 16 januari 2018

Louise Boije af Gennäs: Blodlokan - BokomdömeBlodlokan
Av Louise Boije af Gennäs
Bookmark 2018
ISBN 9789188545732, Inbunden, 448 sidor

Författaren är tidigare känd för sina relationsromaner och för att ha skrivit manus till TV-serier som Rederiet och Nya tider. Nu ger hon sig in i spänningsgenren med en serie som hon har valt att kalla Motståndstrilogin

Att det ska bli en fortsättning är självklart när man har läst boken. Många lösa ändar dinglar efter den sista sidan och nyfikenheten hos läsaren är väckt.

Huvudperson är Sara, som har några traumatiska upplevelser bakom sig i Örebro. Hon flyttar till Stockholm och hyr in sig i ett sunkigt rum och börjar arbeta på ett café i Sundbyberg. Men lyckan tycks lysa över henne. Hon blir bekant med Bella som ordnar ett nytt flashigt jobb till henne och låter henne flytta in i sin Östermalmslägenhet.

Allt verkar frid och fröjd, men den ena underligheten och mystifikationen inträffar som får Sara att betvivla sin egen mentala hälsa. Man blir tidigt på det klara med att någon är ute efter henne. Det verkar vara en historia som hämtad från filmen Gasljus med Ingrid Bergman. Sara blir mer och mer desperat och till sist inträffar även ett par dödsfall. Mycket av vad som händer verkar återfalla på hennes far, som nyligen har blivit innebränd, eller har han det? Fadern har efterlämnat en del dokument som behandlar olika historiska skandaler och rättshaverier i Sverige.

Karaktären Sara är intressant, och även en del av bifigurerna imponerar i sin träffsäkerhet. Men hon är på tok för naiv, det som borde vara självklart tar för lång tid för henne att inse. Det hon utsetts för är alltför uppenbart för att hon ska missa det och det reducerar tyvärr trovärdigheten. De olika händelserna som fadern dokumenterat är angelägna att påminna om, de tål att belysas igen. Men Palmemordet känns lite uttjatat, den händelsen behandlas ändå fortfarande i ett par tre kriminalromaner om året.

Trilogin lovar mer, jag är mycket nyfiken på fortsättningen. Jag vill veta vilka som verkligen är onda och goda i Saras omgivning, och jag är verkligen sugen på att följa hennes vidare äventyr.

Betyg: 3 tomteluvor  


Inga kommentarer: