Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 15 juni 2020

Inger Frimansson: Fågelbarnet - Bokomdöme


Fågelbarnet
Av Inger Frimansson
HarperCrime 2020
ISBN 9789150948653, Inbunden, 393 sidor

Inger Frimansson tillhör de få som har vunnit pris för Årets bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademin mer än en gång. Båda gångerna tidigare har hon skrivit om den komplexa kvinnan Justine Dalvik i Hässelby. God natt min älskade kom 1998 och Skuggan i vattnet 2005. Det är ju ett tag sedan, men nu har författaren dammat av Justine igen. Inger säger själv att hon alltid har undrat hur det har gått för Justine och hennes fågel. Nu får vi veta.

Sjuttonåriga Christa är blind och svårt att stå ut med sitt liv efter sin pappas död. Hon bor med sin mamma och de har tvingats flytta in till staden. En dag är den blinda flickan försvunnen. Och hur var det egentligen med pappans bortgång?

Justine Dalvik är fortfarande en ganska obehaglig, oberäknelig och beräknande person. Det är tur för henne att det hon har gjort inte kommit i dagen. Men det finns personer som anar. Samtidigt är det svårt att inte tycka om henne, men bara lite. Emellanåt häpnar man över hennes cynism och egoism.

Även Justines stora fågel, som bor i hennes hus, har problem. Den drabbas av sjukdomar och är sig inte lik. Det är oklart vilken sorts fågel det är, men jag får för mig att det är en mindre rovfågel. Inomhus!

Inger Frimansson är fortfarande mästaren av psykologiska spänningsromaner. Hon behöver inte mycket för att skapa spänning. Likt de tidigare böckerna lurar det alltid hemskheter runt hörnet. Hon skriver historien med lätt hand och den kontrasten mot de vidriga händelserna är genialisk. De fina gestaltningarna är vad hela boken vilar på. Författaren lyckas med att göra alla karaktärer begripliga och synnerligen intressanta.

Bara att skriva om Justine Dalvik igen gör henne till en kandidat till årets pris för bästa svenska kriminalroman.

Betyg: 5 tomteluvor  privat foto

Inga kommentarer: