tisdag 30 juni 2020

Tony Johansson: Källa X - Bokomdöme


Källa X
Av Tony Johansson
Lind & Co 2020
ISBN 9789179032395, Inbunden, 363 sidor

I serien om Landskronapolisen My Englund och journalisten Erik Larsson är detta den tredje delen. Författaren bor i Lund och har skrivit krönikor i så geografiskt skilda tidningar som Skånska Dagbladet och Västerbottens Folkblad.

Berättelsen tar sin början på Ven där en man hittas död. På platsen finns också ett självmordsbrev där mannen tar på sig skulden av ett mord på en inte namngiven kvinna. Polisen tror sig ändå veta vem kvinnan är, de båda offren är journalister.

Erik Larsson är vän med kvinnan och driver en parallellutredning för att få klarhet. Vad arbetade de båda offren med, och var är egentligen kvinnans lik? Eller lever hon? Frågetecknen är svåra att räkna.

Det är många olika spår som polisen följer, mer eller mindre relevanta. Det visar sig så småningom handla om illegal vapenhandel med främmande makt. Både polisens och journalistens efterforskningar är snåriga och segdragna. Därför blir de smått långtråkiga.

Karaktärernas egna relationer tar också en del plats i boken. Det är inte där författaren är som bäst. Han briljerar mer i de actionfyllda scenerna. Sådana finns det, de känns som russinen i kakan.

Tony Johansson har nu etablerat sig på den svenska deckarhimlen. Han har en potential som jag hoppas att han tar tag i och utnyttjar mera.

Betyg: 3 tomteluvorFoto: Per Wilkens

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1141

Tages: Ther's A Blind Man Playin' Fiddle In The Street In på listan 6 april 1968 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 10