lördag 6 juni 2020

Lina Areklew: Ur askan - Bokomdöme


Ur askan
Av Lina Areklew
Strawberry Förlag 2020
ISBN 9789189057395, Inbunden, 372 sidor

Ytterligare en spännande debutant! Lina Areklew öppnar norrlandsfönstret och placerar första delen i sin Höga Kusten-serie mestadels på Ulvön utanför Örnsköldsvik. Mig veterligen är det den första deckare därifrån som jag läser.

De två huvudpersonerna som vi antagligen kommer att följa i fler böcker är polisen Sofia Hjortén och passtjänstemannen Fredrik Fröding. De har båda ganska trasiga bakgrunder. Främst Fredrik som överlevde Estoniaolyckan där hans föräldrar och hans bror omkom. Han är ändå övertygad om att brodern på något magiskt sätt har överlevt. Därför tror han sig se honom på gatan med jämna mellanrum.

Sofia har ett par trassliga förhållanden och ett missfall bakom sig. Ett av förhållandena var med Fredrik. De återses nu efter många år när de båda blir inblandade i samma mordutredning.

En man blir brutalt mördad på Ulvön. Brottet följs av flera liknande. En seriemördare går lös. Sofia är med i utredningsgruppen och Fredrik blir misstänkt.

Det är en ganska traditionell deckare som Lina Areklew har skrivit. Hon använder sig av många av de schabloner och klichéer som man finner i kriminalromaner idag. Jobbiga arbetskamrater, skurkar som i mellankapitel uttalar sig i kursiv stil och dålig mobiltäckning är bara några exempel. Det är inte heller så svårt att ”gissa” sig till vem gärningspersonen är.

Det är m a o ingen överraskande roman, men det är ändå välskriven. Jag kan ana mig till en potential som kan göra författarens kommande böcker än mer läsvärda.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Stefan Tell

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3