Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 7 april 2021

Gertrud Hellbrand: Dragoner - Bokomdöme

 

Dragoner

Av Gertrud Hellbrand

HarperCollins 2021

ISBN 9789150963458, Inbunden, 373 sidor

 

Gertrud Hellbrand är en erfaren och rosad författare, men detta är hennes genredebut. Även om hennes Satyricon tangerade kriminalromanen.

 

Det är då kanske inte så konstigt att här finns en mix av olika bokstilar. Den klassiska pusseldeckaren kombineras med en hästroman á la Dick Francis. Det är också en kärleksroman i flera plan. Både hetero- och homosexuella relationer skildrar författaren med värme och insikt.

 

Återvändartemat börjar bli lite uttjatat och det förekommer även här. Miras morfar har gått bort och hon åker till sin uppväxtmiljö utanför Linköping för att röja upp i huset. Naturligtvis finner hon att det är något misstänkt med morfaderns död. Hon börjar forska och då sker saker som tyder på att någon vill skrämma bort henne.

 

Samtidigt försvinner hennes kusin spårlöst. Hänger alla mystiska händelser samman? Gertrud Hellbrand skildrar på ett spännande sätt Miras sökande efter sanningen, samtidigt som vi får en god portion dramatik från hästgården intill. Vem kan man lita på?

 

Det märks att författaren är väl förfaren i skrivandets konst. Karaktärerna är väl gestaltade och miljön intressant målad. Kanske är deckarintrigen lite tunn, men nog lockas man vidare i läsningen. Östgötasviten kallar Gertrud Hellberg den serie som nu har inletts. Och visst finns det en öppen tråd i bokens slut.


Betyg: 4 tomteluvor  Foto: Peter Holgersson


Inga kommentarer: