Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 19 april 2021

Maria Adolfsson: Spring eller dö - Bokomdöme

 

Spring eller dö

Av Maria Adolfsson

Wahlström & Widstrand 2021

ISBN 9789146236405, Inbunden, 375 sidor

 

En efterlängtad utgivning är denna fjärde bok om den fiktiva nationen Doggerland och polisen Karen Eiken Hornby. Landet som man så gärna vill besöka, men inte kan. Puben Haren & Kråkan lockar, liksom naturen och befolkningen. Så bra har Maria Adolfsson lyckats porträttera öriket beläget mellan England och Danmark.

 

I hård konkurrens med den första boken i serien, Felsteg, är det här också den mest läsvärda boken i serien. Trots att det nu inte är någon överraskning att läsa om Doggerland.

 

Det är rejält spännande rakt igenom. På många plan. Flera personer skjuts ihjäl till synes slumpmässigt av en ensam gärningsman när landets första pridefestival ska gå av stapeln. Karen befinner sig på plats och kan både hjälpa offren och rapportera direkt till polisledningen. Skräcken är monumental, men gärningsmannen är död när polisen finner honom.

 

Sökandet efter motivet till gärningen upptar polisens tid, och då speciellt Karen Eiken Hornbys. Hon är nämligen höggravid och förväntas att föda inom några veckor. Det anses vara ett lämpligt uppdrag för henne. Även den kommande tilldragelsen är så väl beskriven att läsaren blir lika fängslad av den som av spänningshistorien.

 

Leo, Karens sambo, får veta saker om sitt förflutna och dessutom är hans mamma dödligt sjuk. Karens släkt på nordön är inblandade i en skjutning, vilket bekymrar henne. Hon vill inte att det kommer ut att hon har anförvanter i ett Mc-gäng. Alla dess händelser, och några till, knyter författaren skickligt samman utan att det blir överlastat.

 

Maria Adolfsson är en mästare på att gestalta sina karaktärer och att skapa liv och märg i en påhittad miljö.


Betyg: 5 tomteluvor Foto: Caroline Andersson


Inga kommentarer: